Tapas je dobrá voľba, keď príde návšteva
Tapas je synonymom pre malé občerstvenie, degustačný tanierik, či jednohubky. Názov tapas pochádza zo Španielska, kde je tento spôsob stravovania veľmi obľúbený. Dá sa povedať, že je to spôsob stravovania pre viacerých hostí za jedným stolom.A pretože Španieli sú veľmi družní, tapas je neodmysliteľnou súčasťou národnej kultúry. K tapas patrí pohár dobrého vína. Tapas môže obsahovať jamón (sušená bravčová šunka), zrelý syr, olivy, rôzne salámy a klobásy. K tomu sa podáva tradičný biely chlieb.
Ja som našim hosťom okrem tapas tabule pripravila aj takéto chlebíčky:
Pečivo som šikmo nakrájala, potrela olivovým olejom a dala do rúry zapiecť. Medzitým som nakrájala papriky, paradajky, strúčik cesnaku, trošku vlašských orechov a jamón, osmažila na panvici s olivovým olejom, pokorenila čiernym korením, posolila a rozdelila som na upečené chlebíčky. Na vrch som poukladala niekoľko lístkov rukoly z vlastnej záhradky.
Ďalšie tapas sú ešte jednoduchšie. Pripravila som bazalkové pesto (bazalka, vlašské orechy, tvrdý syr (parmezánového tipu), olivový olej, korenie, soľ. Len som to rozmixovala natrela na chlebíčky (môžu byť opäť opečené) a na vrch som položila kúsok sušenej rajčiny.
Okrem toho boli na stole ešte ďalšie vyššie spomínané dobroty, ktoré sa dobre zapíjali kvalitným vínkom. A keďže môj manžel miluje štipľavé papričky, tak som niekoľko na spestrenie pohostenia opiekla.
Libuša Sabová
Foto Pixabay.com
Ilustračná foto: Depositphotos.com