Aktuálne Vaše príbehy 

„Tanier šťastia – nové zemiaky s bryndzou, maslom a slaninou“

Keď sa leto rozložilo na stole, nebolo treba luxusu ani exotiky – stačili nové zemiaky, trošku bryndze, vôňa masla a ten nenapodobiteľný dotyk chrumkavej slaninky. A vedľa taniera – pohár chladného kyslého mlieka, čo sa perlil ako ranná rosa. Tak vyzeral obed, ktorý nám zostal v srdci ako prázdninová pohľadnica z maminej kuchyne.

Zemiaky ešte s tenkou šupkou – ručne očistené, oškrabkané. Uvarené v osolenej vode, takmer sa rozpadávali pod vidličkou. Maslo sa do nich vpíjalo ako slnko do horúcej pôdy a vytváralo tú typickú chuť – mastnú, ale jemnú. Bryndza pridala výraz a slaninka – priamo z panvice – vyčarovala tú kráľovskú bodku.

Kyslé mlieko – osviežujúci kontrast k teplej dobrote Nalievalo sa do keramických pohárov, malo svoju vôňu, svoju chuť, ktorá patrila len tomuto tanieru. Po takejto kombinácii sa nešlo hneď pracovať – išlo sa oddýchnuť, alebo aspoň posadiť na lavičku pod strom a vychutnať si dozvuky dobrého jedla.

Jedlo, ktoré nič nepredstieralo Nebolo to sviatočné menu, ale bolo to jedlo, ktoré vedelo potešiť dušu. V každom súste sa ukrýval domov, záhrada, vôňa leta, detstvo bez starostí. Bolo to jedlo pravdy, jednoduchosti – a tej najhlbšej lásky, akú vie navariť len mama.

Tak chutí slovenské leto na vidličke. A tak sa rodia spomienky, ktoré nezvetrá ani čas.

Foto Karol Hrčka

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články