Aktuálne Recepty 

Sýta a výborná holandská hrachová polievka

Predstavujem vám výbornú holandskú hrachovú polievku, známu ako snert a staršiu než Matuzalem. Holanďania hrach pestujú už hádam celé tisícročie. Hrniec hrachovej polievky s bravčových stehnom či rebierkami začali variť v 16. storočí. V tej dobe boli zimy mrazivé a výdatná hrachová zahriala a nasýtila bohatých aj chudobných. Dnes sa zvyčajne pripravuje so zelerom, pórom, zemiakmi, mrkvou, cesnakom a s cibuľou. Samozrejme, s klobásou alebo slaninou. Receptov je neúrekom. Zaujímavosťou je, že sa konzumuje až na druhý deň po príprave. Za noc totiž zhustne a lyžica v nej bude stáť tak, ako sa patrí (aspoň niekoľko sekúnd). V Holandsku dokonca existuje súťaž, kto ju navarí najlepšie. Ak si na nej chcete pochutnať ako kedysi, potom spolu s ražným chlebom s maslom, slaninou a syrom. Dobrú chuť!
Čo potrebujeme:
400g štiepaného hrášku, pór, 2 kocky hovädzieho vývaru, 150g zeleru, mrkvu, zemiak, cibuľu, cesnak, klobásu kabanos (slaninu), bobkový list, soľ, korenie, vetvičku zeleru.
Príprava:
1. Hrach, bobkový list a kocky vývaru zalejeme cca 1,5 – 2 litrami vody a varíme za občasného premiešania, kým sa hrach nerozpadne (asi hodinu).
2. Pridáme nahrubo nakrájané kúsky zeleniny – cibuľu, mrkvu, zemiak, cesnak, zeler aj vetvičku, a necháme variť ďalšiu polhodinu.
3. Klobásu (alebo slaninu) nakrájame a primiešame do polievky, dochutíme soľou, korením a ešte 10 minút podusíme.
Text a foto Adriana Macháčová

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články