Sobotňajší obed môjho detstva
U nás to bola vždy fazuľová polievka, hovorili sme jej na sladko, lebo okrem toho sa robievala aj na kyslo so smotanou, ale tá nebývala v sobotu. K tej fazuľovej na sladko potom mama urobila aj domáce slíže a pamätám si, že môj otec ju jedol z velikánskeho taniera, aby sa mu do neho veľa zmestilo.
V polievke bola len zelenina a fazuľa, dobrá cibuľová zápražka s paprikou, na chuť cesnak a petržlenová vňať, žiadne mäso, či klobása, ako sa to robí dnes.
Zdroj Depositphotos.com
Druhým sobotným jedlom boli parené buchty so slivkovým lekvárom a posypané orechmi, alebo makom. Mama ich nerobila len tak obyčajne nad parou, ale do hrnca dala najskôr rozhorúčiť masť, na ňu poukladala buchty a keď sa to trochu pripieklo, tak podliala vodou a prikryla pokrievkou. Pridávam recept, ale moja mama to mala všetko v oku.
- 500g polohrubej múky
- 1 droždie
-
400 ml mlieko
- 30 g kryštálový cukor
- štipka soli
- 1 vajce
- slivkový lekvár
- orechy, alebo mak a cukor na posypanie
Múku preosejeme do misy, v strede spravíme jamku, vložíme do nej droždie, pridáme cukor, zasypeme trochou múky. Pridáme štipku soli (mimo jamky) a zalejeme vlažným mliekom. Chvíľu počkáme, kým začnú kvasnice pracovať. Potom prilejeme opäť vlažné mlieko, pridáme vajce a vypracujeme cesto. Najlepšie je vypracovať ho rukou.
Prikryjeme utierkou a dáme na 30 minút na teplé miesto vykysnúť.
Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 0,5cm a vykrajujeme buď krúžky alebo štvorce. Naplníme lekvárom, konce uzavrieme, dávame pozor, aby neostal v buchte otvor. Položíme pod utierku a necháme ešte chvíľku odpočinúť.
V kastróle necháme rozpáliť masť, vložíme buchty (nie príliš natesno, pretože ešte nakysnú). Podlejeme vodou, prikryjeme pokrievkou. Varíme na veľmi miernom ohni asi 20 minút, pri konci dáme oheň silnejší, aby sa buchty naspodku zapiekli do zlatista a boli chrumkavé.
Buchty vyberieme z kastróla a popicháme špáradlom, aby z nich vyšla para. Posypeme orechmi, alebo s makom zmiešaným s práškovým cukrom.
Libuša Sabová
Ilustračná foto Pixabay.com, Depositphotos.com, Karol Hrčka