Škorica. Nemeckí výskumníci poukazujú na jej schopnosť ničiť baktérie v močových cestách. Japonci vyzdvihujú schopnosť upokojovať podráždený žalúdok
Škorica už v stredoveku bola po čiernom korení najpopulárnejšou koreninou na svete. Pravý škoricovník sa prirodzene vyskytuje len na Srí Lanke. Ostrov bol takmer 200 rokov výlučným exportérom škorice. Obchod s touto koreninou spočiatku kontrolovali Portugalci, neskôr Holanďania a nakoniec Angličania. V druhej polovici 18. storočia škoricovník priniesli do Indie, na Jávu a Seychely, čo ohrozilo monopolné postavenie Cejlónu. Najväčším dovozcom škorice je Mexiko. Škorica je vo svojej podstate sušená stromová kôra predávaná vo zvitkoch, alebo ako mletý prášok. Predstavuje aromatický, hrejivý a celkovo posilňujúci prostriedok na zahnanie nádchy, zimných chrípok a príznakov spojených s nachladnutím, zdurením slizníc a úbytkom síl. Nemeckí výskumníci vo viacerých štúdiách poukazujú na jej schopnosť ničiť baktérie v močových cestách. Japonci vyzdvihujú schopnosť upokojovať podráždený žalúdok a pomáhať pri liečbe žalúdočných vredov. Podľa záverov štúdie vykonanej v Pakistane na súbore 60 ľudí, dochádza pri pravidelnom konzume škorice u diabetikov II. typu k významnému poklesu hladiny glukózy ako i cholesterolu a triglyceridov. „Škoricu si pridávam do čaju z materinej dúšky alebo yzopu“ – ponúka svoj recept proti prechladeniu pani v strednom veku. „Doposiaľ ma táto kombinácia ešte nesklamala“ – dodáva. „Niekedy mám pocit, že zdravotné povedomie mnohých našich ľudí výrazne pokleslo“ – konštatuje na odbornom seminári praktický lekár pre dospelých. „Denne ma navštívi niekoľko ľudí, ktorí si nevedia poradiť s obyčajnou nádchou.“ Známy pražský lekár zo začiatku storočia, profesor Dr. Jozef Tomayer (1853 – 1927), sa veľmi hneval na pacientov, ktorí za nim prišli so všednými ťažkosťami. Raz za ním prišla istá dáma z lepšej spoločnosti, že má nádchu, aby jej poradil, čo má robiť. „Ak máte nádchu, vezmite si vreckovku!“ – odporučil profesor. „Ale, pán profesor, myslíte si, že to postačí“ – pohoršovala sa vznešená pani. „Ak vám jedna nestačila, vezmite si dve, alebo tri…“ – nedal sa profesor. Škoricu možno pokladať za podporný prostriedok na zvýšenie prekrvenia končatín, čo ocenia najmä mladé ženy, u ktorých je uvedená ťažkosť pomerne často zastúpená. „Škorica patrí do vína“ – prichádza s názorom chlapík nižšieho vzrastu. „Pridáš klinčeky, povaríš… dobrota.“ Škorica nachádza široké uplatnenie v kuchyni. Hodí sa do koláčov, dezertov i korenených chlebov. Obľúbená je v kombinácii s čokoládou, jablkami, banánmi i hruškami. V Indii sa lúhuje s klinčekmi, cukrom a sušeným pomarančom v korenených vínach.
Text MUDr. Michal Slivka
Foto Pixabay