Roláda plnená „slivkovou čokoládou“
Z rovnakých surovín môžete upiecť aj chutné buchty.
Potrebujeme:
- 400 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 35 g zmäknutého masla
- 35 g práškový cukor
- 2 dl vlažné mlieko
- 1 kocka droždia
- trochu citrónovej kôry
- škorica štipka soli
Na plnku:
- 450 g slivkového lekváru
- 1 balenie čokoládový puding (môže byť aj BB)
Postup:
Z mlieka a kvasníc si urobíme kvások. Pridáme ostatné suroviny a vymiešame hladké cesto, ktoré sa oddeľuje od misy. Prikryjeme kuchynskou fóliou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Plnku si pripravíme tak, že zmiešame lekvár s pudingom. Ak je to veľmi husté, môžeme pridať trochu vody. Potrieme cesto a zavinieme. Položíme na vymastený plech, popicháme a pečieme prvých 15 minút pri 200 stupňoch a potom prikryjeme alobalom a ešte cca 25 minút na 150 stupňoch dopečieme. Vytiahneme z rúry a prikryjeme utierkou, aby bol závin vláčny.
Text a foto Karol Hrčka