Aktuálne Recepty 

Tekvicová omáčka podľa vychýreného kuchára Karola Hrčku

Kto je prívarkový? V našej rodine sme všetci. Tekvicový je naj. Potrebujeme: 12 strednú tekvicu 1 cibuľu 3 lyžice oleja 2 lyžice hladkej múky 1/2 l mlieka 1 kyslá smotana soľ korenie bobkový list kôpor lyžica cukru lyžica octu Postup: Tekvicu očistíme, vydlabeme dno, postrúhame na veľkom strúhači. Cibuľu očistíme, nakrájame na drobno a opražíme na oleji do sklovita. Potom zaprášime múkou, zalejeme mliekom a pridáme nastrúhanú tekvicu. Soľ, korenie, bobkový list, prikryjeme pokrievkou a chvíľu dusíme, kým nie je tekvica mäkká. Pridáme smotanu. Vypneme sporák a dochutíme cukrom, octom…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Laskonky. Mám ich rada od detstva. Tá úžasná sladká chuť rozplývajúca sa na jazyku…

Ako ich pečie Jarmila Zacher Pajpachová? Potrebujeme: 100 g kryštálového  cukru 75 g kokosu 50 g práškového cukru 2 vaječné bielká Maslový krém: 150 g masla 15 dkg kryštálového cukru 1 vajce 1 vanilkový cukor 1 lyžička rumu Postup: Z bielkov vyšľaháme sneh,vmiešame cukor a šľaháme vo vodnom kúpeli 10 minút. Keď vznikne tuhý sneh, odložíme misku mimo a opatrne vmiešame kokos. Cesto dáme na plech pomocou formy na laskonky, vytvarujeme. Pečieme 60 minút pri teplote 110 stupňov. Medzitým si pripravíme maslový krém. Vo vodnom kúpeli vyšľaháme vajce s cukrom…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Huspenina podľa vychýreného kuchára Karola Hrčku

Huspenina patrí u nás medzi zimné jedlá. Robievam ju občas, ale nikdy mi nenapadlo dať ju na plech a potom z neho postupne odkrajovať, koľko komu chutí. Vždy huspeninu dávam do misiek, niekto do tanierov. Takže, čo potrebujeme: 1 bravčové koleno 100 g údené rebro (kvôli tomu, aby voda bola číra) 3 paprčky 200 g bravčovej kože 4-5 bobuliek čierneho korenia 3-4 bobuľky nového korenia 4 bobkové listy 3-4 strúčiky cesnaku 50 g soli trochu rasce Postup: Všetky suroviny zalejeme 2-3 l vody a na miernom ohni varíme do mäkka.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dobrý vývar vie asi väčšina z nás uvariť, ale pečeňové halušky, na to musí byť skúsenosť, alebo dobrý recept. Tu je od mojej svokry.

Robili sa najmä vtedy, keď sa zabíjalo, bolo dosť kvalitnej bravčovej pečienky. Potrebujeme: 1/4 kg bravčovej pečienky 1 vajíčko 2 strúčiky cesnaku soľ podľa chuti čierne korenie 1 menšia lyžička majoránky domáca strúhanka na zahustenie 100 ml oleja Postup: Pečienku očistíme od blán a pomelieme na jemno na mäsovom mlynčeku. Pridáme vajíčko, soľ, korenie, majoránku, olej, všetko premiešame a postupne pridávame na zahustenie domácu strúhanku. Zmes musí byť hustejšia, aby sa halušky dobre tvarovali. My sme hádzali do polievky, ktorú sme odobrali do menšieho hrnca halušky, asi ako keď sa…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Zemiakové knedle s opečenou slaninkou, cibuľkou a s kyslou kapustou

Čo poviete na toto chutné slovenské jedlo, ktoré u nás v rodine zaraďujeme medzi zimné. Potrebujeme: 1 kg v šupke uvarených zemiakov 300 g polohrubej múky 1 vajce 1 lyžička soli 300 g uvareného pomletého údeného mäsa Postup: Pomleté mäso podľa chuti osolíme a okoreníme a vytvarujeme malé guľky. Zemiaky prelisujeme, alebo postrúhame a pridáme múku, vajce a soľ. Vypracujeme hladké cesto. Keďže zemiakové cesto rýchle redne, musíme rýchle pracovať. Cesto si rozdelíme na toľko častí, koľko chceme mať guliek. Na sporák dáme zovrieť vodu so soľou a olejom. Cesto…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Koložvárska kapusta, ale naozaj veľmi dobrá!

Dnes sme mali na obed toto chutné jedlo. Trošku prácne, kým si všetko pripravíte, ale potom sa už len zapečie a všetci si oblížu prsty. Potrebujeme: 1 kg kyslej kapusty 1/4 kg guľatej ryže 1/2 kg bravčového plieska 1-2 chutné klobásky 2 cibule 2 bobkové listy čierne korenie 2 strúčiky cesnaku 1/2 lyžičky červenej mletej papriky 1/2 lyžičky rasce soľ masť 1 sladkú smotanu 1 kyslú smotanu Postup: Mäso pomelieme na mlynčeku. Na masti orestujeme jednu cibuľu pridáme cesnak, mäso, rascu, bobkový list, korenie, papriku a soľ. Premiešame, kým mäso…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Môj recept na kapustnicu. Kto má lepší?

Všetci si myslíme, že náš recept je ten najlepší. Ja som recept získala od mojej bývalej televíznej kolegyni Milky Zelenskej. Ona tam však dávala ešte aj hovädzie mäso. Ja ju robím bez neho. Použijem 5 litrový hrniec. Potrebujeme: 1 1/2 kg kyslej kapusty 3/4 kg bravčového pliecka 1/2 kg údených bravčových rebier 1/2 kg údenej krkovičky 2 veľmi dobré údené domáce klobásy 2 cibule 3 strúčiky cesnaku 2 hrste sušených dubákov 3 bobkové listy 1 lyžička rasce 1 lyžička čierneho mletého korenia 1 lyžička papriky 1 lyžica soli 1 lyžica…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Jednoduchý maďarský makový koláč podľa tety Edity

Pre milovníkom makových koláčov výborný a veľmi jednoduchý recept. Na cesto potrebujete: 30 dkg hladkej múky 1 lyžica cukru 1 vajce 0,5 dl mlieka 5 dkg rozpusteného masla štipka soli Na plnku: 15 dkg mletého maku 10 dkg cukru Na potretie: 8 dkg rozpusteného masla Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Zmiešajte mak s cukrom, podľa chuti môžete pridať aj nastrúhanú citrónovú citrónovú kôru. Do múky pridajte soľ, cukor, vajce, rozpustené maslo a toľko mlieka, aby vzniklo vláčne cesto.  Cesto rozvaľkáme do obdĺžnikového tvaru, potrieme rozpusteným maslom a rovnomerne posypeme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Mrkvovníky s makovou náplňou

Neodolateľná dobrota, po ktorej sa len tak zapráši  Potrebujeme:  Na náplň: 1 balíček Makovej náplne Dr. Oetker 50 ml vody alebo mlieka  Na cesto: 300 g polohrubej múky ½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker štipku soli 200 g najemno nastrúhanej mrkvy (asi 3 mrkvy) 200 g zmäknutého masla Na obalenie: 70 g práškového cukru 1 balíček Vanilkového cukru Dr. Oetker Okrem toho potrebujeme: plech na pečenie Príprava: Na prípravu náplne v mise zmiešame makovú náplň s vodou alebo mliekom.  Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom a soľou.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Obyčajné tvarohové slíže – veľmi chutná večera

Ak ich chcete mať ozaj ako od babičky, urobte si aj domáce slíže podľa tohto receptu: Suroviny:  300 g hrubej múky  3 vajcia (alebo 1 vajce na 100 g múky)  Štipka soli  Voda (podľa potreby)  Postup:  Na drevenú dosku nasypeme múku a vytvoríme v nej jamku.  Do jamky rozklepneme vajcia a pridáme štipku soli.  Zmes začneme miesiť rukami a postupne pridávame vodu, ak je cesto príliš suché.  Miesime, kým nezískame hladké a elastické cesto.  Hotové cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odpočívať v chladničke asi 30 minút.  Potom cesto…

Zobraziť viac