Recept na vynikajúce dukátové buchtičky
Čo budeme zajtra variť, keď prídu vnúčatá? No predsa dukátové buchtičky.
Na cesto potrebujeme :
- 350 g hladkej múky
- 30 g rozpusteného masla do cesta
- 1 vanilkový cukor
- 25 g cukru
- štipku soli
- 1 vajce
- citrónová kôra
- 25 g rozpusteného masla na pomastenie
- 1/4 l mlieka
- 40 g kvasníc
Krém:
- 1/2 l mlieka
- 1 – 2 balíčky zlatý klas
- 2 žĺtky
- 1 lyžica cukru
- 20 g masla
Postup:
Najskôr urobíme kvások z mlieka, droždia a trošky cukru. Keď nakysne, pridáme ostatné suroviny a cesto dobre zamiesime.
Na teplom mieste necháme vykysnúť. Potom ho rozvaľkáme a prenesieme na plech vyložený papierom. A teraz sa pozrite, ako ho Karol Hrčka potrie maslom a rozdelí na jednotlivé malé štvorčeky.
Pečieme v rúre pri 200 stupňoch asi pol hodinu, dočervena.
Pripravíme si krém. Do mlieka zamiešame zlatý klas, cukor, maslo, žĺtka a stále miešame až do zhustnutia.
Podávame ešte teplé. Ozdobíme čerstvým ovocím, prípadne s čokoládou. Poprášime cukrom.
Text a foto Karol Hrčka