Pravá maďarská ťahaná štrúdľa

Štrúdľa, to vôbec nie je len taký obyčajný koláč. Ťahaná štrúdľa je zákusok, ktorý poteší každý maškrtný jazýček a patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké dobroty po desaťročia. A aj napriek tomu pomaly mizne z našich kuchýň. Veď štrúdľové alebo lístkové cesto už dostať bežne kúpiť ako polotovar. Rýchlo a ľahko z neho vyčaríte chutný jablkový, orechový či višňovo-makový závin. Ale skutočná štrúdľa to nie je. Pritom upiecť ju nie je až taká veda – treba len dodržať zopár zásad, ktoré nám poradila pani Eszter Dóra Holddosi.

 

Predovšetkým musíte použiť tú správnu múku. Musí to byť múka s vysokým obsahom lepku, ktorý zaručí, že cesto bude pružné a nebude sa trhať. Na štrúdľu sa preto používa hladká múka 00 extra, známa aj ako dvojnulka. Cesto musíte nechať odležať v teple aspoň hodinu a plnku už môžete pridať podľa svojho gusta. Jablkovo-orechovú, jablkovo-makovú, makovo-višňovú, tvarohovú s hrozienkami alebo inú – takú, aká vám najviac chutí.

Suroviny:

Cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 100 ml oleja
  • 1 lyžica octu
  • 250 ml vody
  • štipka soli
  • maslo na potieranie

Makovo plnka:

  • 1/2 kg mletý mak
  • 150g masla
  • 1/2 l kyslá smotana
  • vajíčko
  • jemný kryštálový cukor podľa chuti

 

Postup:

1. Múku preosejeme, pridáme štipku soli, olej, ocot, vodu a začneme spracovávať cesto, ktoré musíte hniesť aspoň 30 minút. Výsledné cesto má byť vláčne, na pohľad lesklé. Bochník cesta jemne potrieme olejom (aby neobschol) a prikryjeme teplou miskou alebo hrncom. Necháme v teple odpočívať 60 minút.

2. Na stole si rozprestrieme čistú plachtu alebo obrus, mierne poprášime múkou, do stredu položíme cesto a začneme ho vyťahovať od stredu smerom von. Cesto najskôr rukami roztiahneme, potom ho naolejovanými rukami podoberieme hánkami a ťaháme od seba. Natiahnuté cesto položíme na plachtu a pokračujeme stále dookola, až ho roztiahneme celé. Správne natiahnuté cesto má byť priesvitné, pergamenové a bez trhlín. Ak sa vám ale roztrhne, nezúfajte, jednoducho ho spojte stlačením roztrhnutých častí.

 

Rada: Cesto si môžete rozdeliť na dve časti a každú vytiahnuť zvlášť. Štrúdľa nebude taká obrovská, ale bude sa vám s ňou lepšie manipulovať.

3. Roztiahnuté cesto pokvapkáme roztopeným maslom a posypeme makom, ktorý sme zmiešali s cukrom. Potom smotanu dobre rozšľaháme s vajíčkom, pridáme cukor a rozdelíme na cesto.

4. Štrúdľu stáčame pomocou obrusu. Je to veľmi jednoduchý úkon: stačí uchopiť koniec obrusu, podvihnúť ho a štrúdľa sa sama stočí. Konce štrúdle zahneme alebo stlačíme. Potom ju opatrne pomocou obrusu preklopíme na plech.

5. Štrúdľu na plechu poctivo ponatierame rozpusteným maslom a dáme piecť do rozohriatej rúry na 190 °C. Pečieme 35 až 40 minút do zlatista.

Upečenú ju ešte za horúca znovu potrieme rozpusteným maslom a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Zdroj  https://ketkes.com/elkeszult-zalai-kelt-retes-ahogy-mami-csinalta/b

 

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články