Poznáte srbský dezert Sampita?
Tvoria ho dve tenké vrstvy cesta (v našom prípade lístkového), ktoré sú naplnené sladkým snehom z bielok.
Potrebujeme:
- 2x lístkové cesto
- 8 vaječných bielok
- 2 1/2 šálky vody
- 1 1/3 šálky cukru
- na posypanie práškový cukor
Postup:
Najskôr si v predhriatej rúre (250 stupňov) upečieme prvý plát lístkového cesta. Plech vystelieme papierom na pečenie a cesto dobre poprepichujeme vidličkou, aby sa nenadvihlo. Pečieme asi 15 minút. Vyberieme a vložíme do rúry druhý plát cesta. Obe necháme úplne vychladnúť.
Medzitým v hrnci bez miešania varte vodu spolu s cukrom, kým masa nebude mať hustú konzistenciu, ako sirup (cca 6-7 minút). Bielka dáme do misky, ktorá znesie horúci cukrový sirup a šľahačom miešame tak, že sirup postupne prilievame. Potom ešte šľaháme ďalších 5 minút. Vyšľahaný sneh rozvrstvíme na plát upečeného cesta, rovnomerne rozotrieme a prikryjeme druhým plátom. Necháme vychladnúť. Posypeme práškovým cukrom a krájame zúbkovaným nožom.
Foto Depositphotos.com