Aktuálne Recepty 

Paštéta – predjedlo kráľov

Paštéta nie je len rýchle riešenie problému čo na chleba. Je to delikatesa! Skutočná lahôdka akou nepohrdli ani tí najväčší gurmáni na kráľovských dvoroch.  Veď sa jej aj niečo najedli, hlavy pomazané…

Slovenská klasika
BRAVČOVÁ PEČEŇOVKA podľa Berta

Čo potrebujeme: 0,5kg bravčovej  pečene, 0,5kg chudej bravčovej lopatky, 1kg slaniny, 2bravčové nožičky, 1kg cibule, 1dl bravčovej masti, soľ, štipku čierneho korenia

Ako postupovať: Nožičky dáme variť a na miernom ohni ich necháme vyvárať, kým sa mäso neoddeľuje od kosti. Slaninu nakrájame na kocky, polhodinu povaríme vo vode, vyberieme pomocou sitka a necháme vychladnúť. V panvici roztopíme masť, do sklovita na nej opražíme nahrubo nakrájanú cibuľu, pridáme bravčové mäso nakrájané na väčšie kocky a bez podlievania dusíme asi jeden a pol hodiny. Pridáme na väčšie kocky nakrájanú pečeň a podusíme ešte 10 minút. Koniec varenia, ideme mlieť: najskôr mäso z nožičiek, potom pečienky s lopatkou a cibuľou, slaninu a nakoniec kožu z jednej nožičky. Pridáme masť, deciliter vývaru z nožičiek, premiešame s korením (na špičku noža) a so soľou (menej je viac). Zmes zohrejeme nad parou a dobre rozmixujeme.  Paštétu naplníme do malých zaváraninových fliaš a ešte hodinu sterilizujeme pod bodom varu. Potom vydrží oveľa dlhšie.

Jednoducho a rýchlo

PATÉ Z KURACÍCH PEČIENOK podľa Berta

Čo potrebujeme: 0,5kg kuracích pečienok, 150g masti, 4 vajíčka, 2 ČL horčice, 2 dl šľahačkovej smotany, soľ, čierne a biele korenie, vetvičku tymianu

Ako postupovať: Umyté pečienky posolíme, dochutíme korením a spolu s horčicou a smotanou rozmixujeme. Zmes nalejeme do formy a pri teplote 150 stupňov pomaly pečieme v rúre asi 45 minút. Hotové paté necháme vychladnúť vo forme a krájame, až keď je studené. Odporúčame podávať k toastu alebo červenému vínu.

 

FRANCÚZSKA DELIKATESA

Husacia terina podľa Berta

Čo potrebujeme: 1 kg pečene z vykŕmenej husi aj s masťou, 2 hrste sušených sliviek alebo fíg, 1 dl sladkého vína (portské alebo neskorý zber), soľ, čierne korenie, biele korenie, muškátový oriešok

Ako postupovať: Z pečienky rukami povytŕhame šľachovité časti. Pečeň sa síce potrhá, ale to neprekáža. Posypeme ju koreninami a soľou (menej je viac), zalejeme vínom a poriadne premiešame. Zmes necháme v chlade marinovať štyri hodiny, potom ju vyberieme a pred plnením do foriem necháme postáť, aby sa zohriala na izbovú teplotu. Do ohňovzdornej nádoby (teriny) dáme vrstvu pečienky, vrstvu v teplej vode zmäknutých fíg alebo sliviek a navrch opäť vrstvu pečienok. Dobre utlačíme, formu prikryjeme a vložíme do hlbšieho plechu na pečenie. Na plech nalejeme vriacu vodu a všetko dáme na 50 minút do rúry predhriatej na 120 stupňov. Do rúry môžeme vložiť aj kastrólik s mierne osolenou masťou z pečienky, aby sa vytopila. Po uplynutí stanoveného času necháme formičky vychladnúť najskôr pri izbovej teplote a potom v chladničke. Navrch dobre vychladenej paštéty nalejeme vrstvu husacej masti a necháme ju definitívne uležať. Pokojne aj dva dni, terina sa nepokazí, naopak, získa na chuti. Len je ťažké odolať a neochutnať ju skôr, vonia totiž šialene lákavo.

Pochúťka z diviny

Srnčia paštéta obalená v mletom korení

Čo potrebujeme: 300g srnčieho pleca, 2 ks bobkového listu, mleté klinčeky, mleté nové korenie, brandy (podľa chuti),
0,5 dl sladkej smotany, 2 žĺtka, 1 dl vývaru, 150 g slaniny, 50 g masla
Ako postupovať: Mäso nakrájame, osolíme a okoreníme, sprudka opečieme na masle a chvíľu podusíme. Mäso pomelieme, pridáme pomletú slaninu a zmes ešte rozmixujeme. Pridáme koreniny a dosolíme, pridáme žĺtky, smotanu, brandy, vývar a ešte raz rozmixujeme dohladka. Túto hmotu naplníme do formy vystlanej strečovou fóliou a varíme vo vode, ktorá nesmie vrieť – do
80 °C podľa veľkosti formy asi hodinu. Po uvarení necháme vychladnúť aspoň 12 hodín, po vychladení paštétu nakrájame a obalíme. Náš tip: Paštétu obalíme v mletom korení – dodá mu charakteristickú chuť a farebný akcent. Servírujte ju s brusnicovo – figovou omáčkou, táto kombinácia sľubuje nezabudnuteľný kulinársky zážitok.

Text a foto Berto

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články