Paradajkový šalát s cibuľou na zimu
Keďže paradajok máme v záhrade dosť a paradajkový šalát s cibuľou zbožňujem, tak som si ho pripravil aj na zimu. Naučil som sa ho robiť na Jalte, kde som istý čas pôsobil v rovnomennom hoteli Jalta.
Potrebujeme:
- 3 kg zdravých paradajok
- 2 kg cibule
Nálev :
- 3 l vody
- 3 lyžice soli
- 3 -4 pol. lyžice kryštálového cukru
- 2 lyžice Zelka
- 2dcl octu
- 3 bobkové listy
Vodu prevaríme, pridáme ingrediencie a necháme vychladnúť. Na spodok pohára ukladáme nakrájanú cibuľu, potom paradajky a tak pokračujeme až kým pohár nie je plný. Vrchná vrstva bude cibuľa. Precedíme nálev a plníme ho do pohárov. Dinstujeme pri teplote 80 stupňov asi 5 minút. Potom poháre opatrne schladíme studenou vodou.
Text a foto Karol Hrčka