O vápniku názorne a jednoducho s MUDr. Karolom Džupom
Naše telo má okolo jedného kilogramu vápnika (slovensky a česky aj kalcium, latinsky Calcium, preto Ca). Ale! Skoro celý (99,5%) je v kostre a zuboch. Iba 0,5% má organizmus okamžite k dispozícii, z toho 3/4 sú v bunke, 1/4 mimo bunky, z nej iba 7% v krvnej plazme. Preto ho je potrebné sústavne dopĺňať.
Ak chýba, prácnym spôsobom si ho organizmus musí „ťahať“ z kostí. Znižuje to ich štruktúru, pevnosť, pružnosť a mimoriadne zaťažuje metabolizmus. Vápnik má totiž najmenej 150 spôsobov, ktorými vstupuje do látkovej premeny. Preto nejde „iba“ o výstavbu či oslabovanie zubov a kostí. Nevyhnutný je napr. pri svalovej kontrakcii, prenose vzruchu nervovou bunkou, priechodnosti bunkových membrán, ale aj aktivácii enzýmov, vstrebávaní železa, krvnom zrážaní, stabilite krvného tlaku, činnosti hrubého čreva či hojení rán. Podieľa sa na neutralizácii prebytočnej kyseliny mliečnej, preto majú športovci „povinnosť“ ho neustále dopĺňať. Kalcium je významne prepojené s horčíkom a vitamínmi rady D. Denná potreba je 800-1200 mg. Vylučovanie zabezpečuje hlavne pečeň, obličky iba 20%. Najvýdatnejšími zdrojmi sú mlieko, mliečne výrobky, najmä syry, sardinky, mak, tmavozelená zelenina, brokolica, karfiol, kapusta, ovocné šťavy, vlašské orechy, semená slnečnice či mandle.
Text MUDr. Karol Džupa
Foto Depositphotos.com