Neverím farmárskym trhom
Prekopírovala som pozvánku, ktorá nás dnes ráno nalákala na farmárske trhy do Chorvátskeho Grobu. Čítajte prosím ponuku:
Mäsové výrobky z mangalice – klobásky, jaternice, huspeninu, oškvarky a pod., kváskový chlebík z Jahodnej, ktorý vydrží aj 4 dni čerstvý, k tomu oškvarkové pagáče a iné dobroty, od p. Štrbovej originál „štedrák“-koláč, ktorý má poschodia z maku, orechov, lekváru, tvarohu a znovu orechov, bábovku z lesným ovocím a orechmi, ďalšie a ďalšie originálne koláčiky. Na trhoch kúpite aj pravú „májovú“ bryndzu, skutočný ovčí syr /kravu nevidel/, či žinčicu. Aj korbáče a nite chutia inak ako v Tescu. K tomu domáce maslo, jogurty, vajcia, cestoviny, vínko z Modry – dokonca aj ríbezľové či jahodové, slané tyčinky s oškvarkami alebo cibuľkou. Pán Davídek príde ponúknuť snáď 50 druhov korenia a čajov, určite v nich nenájdete dobroty typu glutamát, soľ. Ešte Vám aj poradia čo sa na čo používa. Kúpite aj moravské frgále od našich hostí z Rožňova pod Radhoštem, perníky od pána Pavloviča, med od včelára, sezónnu zeleninu, ale aj fazuľu či slovenský mak a to už je rarita. Uvidíte aj sušené ovocie, domáce sirupy a džemy a mnoho ďalších komodít ktoré majú jedno spoločné – vypestovali či vyrobili ich ľudia ktorí sa snažia robiť niečo slovenské a hlavne v kvalite, ktorá nie je obvyklá. Osobne sa s nimi môžete porozprávať, pochváliť či pohaniť, veď preto sú trhy trhmi.Príďte sa pozrieť k OC Monar, nenájdete tam žiadnu sieť ale zopár milých ľudí určite áno.
Ľudia boli naozaj milí, to musím potvrdiť.Len kým ste im nepoložili „ťažké otázky.“
Napríklad: Prečo je ten kváskový chlieb taký ľahký, ako z papiera. Odpoveď: To preto, že je kváskový. Každý, kto vyskúšal pravý kváskový chlieb vie, že je hutný, z hrubou kôrkou. Ktovie z čoho bol tento ich „kváskový“ chlieb napečený. Ďalší predajca – cesnak, orechy, veľká suchá fazuľa, broskyne, hrušky, jablká, veľká zelenina. Otázka? Kedy ste sadili ten cesnak? Ja neviem, to otec, asi v apríli. Koľko stoja orechy, kedy ste ich vylúpali, keď sú už také suché? To všetko dopestoval otec. No nekúpte si to! Vzadu prepravky s nápisom Hungary.
Mäsové výrobky: Všetko je z mangalice. Ako to zistíme, že naozaj? Nijak. Musíme len veriť. Dobre, možno sú chutné, ale tá kultúra predaja?! Dovolím si použiť citoslovce FUJ. Zamastené, špinavé pulty, predavači, ktorí o tovare nemajú ani potuchy.
Aby sme všetko len nehanili. Sladké koláčiky boli dobré. Ale všetky ostatné múčne špeciality priemyselne vyrábané. Oškvarkové pagáče a iné slané „dobroty!“ No nezarob na blbosti ľudí, keď môžeš!!!
Jediné, čo asi predával skutočný majiteľ a odborník, bol pán Davidek. S ochotou vysvetľoval účinky svojich čajov a korenín.
Také sú u nás farmárske trhy!
Libuša Sabová
PS. Obrázky sú ilustračné, žiaľ nie z našich farmárskych trhov.