Naše, domáce hrozno obsahuje resveratrol, ktorý obmedzuje rast rakovinových buniek
Resveratrol je rastlinný hormón, ktorý bol prvýkrát izolovaný v roku 1940 z koreňa istej čínskej rastliny, ale až v roku 1976 sa zistila jeho prítomnosť v hrozne. Zo všetkých v prírode sa vyskytujúcich protinádorových látok, ktoré sa v poslednom období skúmajú, práve resveratrol vzbudzuje veľké nadšenie. Mimoriadnym spôsobom totiž obmedzuje rast rakovinových buniek. Vedecké výskumy poukazujú na jeho efektivitu hlavne v prevencii rakoviny prsníka, hrubého čreva a pažeráka. Resveratrol je antioxidačne dvadsaťkrát účinnejší ako vitamín C, päťkrát silnejší ako betakarotén a má päťdesiatkrát vyšší antioxidačný efekt ako vitamín E. Dr. David Sinclair z Harvardskej univerzity na základe svojich výskumov tvrdí, že dĺžka života všetkých doteraz testovaných foriem života bola dramaticky predĺžená už nepatrným množstvom resveratrolu. Jeho priaznivé účinky na srdcovo – cievny systém robia z neho látku, ktorá výrazne prospieva ľudskému zdraviu. Resveratrol sa v značnej miere nachádza v hrozne. Možno si radšej zakúpite veľké a nádherne vyzerajúce strapce hrozna v hypermarkete, ako na bobule skromnejšie a na pohľad menej príťažlivejšie hrozno od drobnopestovateľov. Avšak vo všeobecnosti platí, že v čím menej priaznivom prostredí hrozno vyrastá, tým vyšší obsah resveratrolu obsahuje. Jeho tvorba totiž predstavuje vo viniči ochranný mechanizmus rastliny proti nepriazni z vonkajšieho prostredia. Navyše hrozno z dovozu bolo zaradené do zoznamu dvanástich najviac kontaminovaných potravín pesticídmi. Resveratrol je prítomný hlavne v šupke a semenách. Z hľadiska využiteľnosti pre ľudské telo je ho najviac v červenom víne, s obsahom od 1mg na 125 ml pohár vína. Vysvetľuje sa to predĺženou fermentáciou hroznovej šťavy, počas ktorej sa vyluhujú látky zo šupiek a semien a následná neprítomnosť kyslíka v kvasnej nádobe bráni oxidácii resveratrolu. Biele vína obsahujú až desaťkrát menej resveratrolu ako červené, teda ak víno, tak červené. Resveratrol sa nachádza i v arašidoch, avšak v kombinácii s vysokým množstvom nasýtených tukov, čo znižuje ich pozitívny účinok. Prítomný je taktiež v ríbezliach a čučoriedkach. Hroznová a brusnicová šťava sú významným zdrojom tejto látky a sú vhodné hlavne pre deti. Navyše obsahujú aj dôležité polyfenoly, antokyanidíny, pre telo tak užitočné. V istej štúdii uskutočnenej v Španielsku sa hovorí, že ľudia, ktorí vypili 100ml šťavy z červeného hrozna denne počas dvoch týždňov, priaznivo ovplyvnili hladinu krvných tukov a znížili hodnoty zápalových ukazovateľov. Dr. Gina Nickova v medicínskom časopise píše o prítomnosti látok v hrozne, ktoré majú antihistamínový účinok, a preto zaraďuje hrozno k potravinám zmierňujúcim príznaky alergie.
Text MUDr. Michal Slivka
Foto Pixabay