Náš organizmus potrebuje zinok. Prečo?
Organizmus človeka obsahuje 2-4 g zinku. Nevyhnutný je pre imunitné systémy, prenos genetickej informácie, degradáciu aj výstavbu bielkovín, nukleových kyselín, sacharidov, lipidov (ľudské tuky), niektorých hormónov (inzulín), ale i glykolýze či oxidácii etanolu. Napomáha stabilite bunkových membrán, buniek, väziva či tvorbe spermií. Bystrí zmysly (čuch, chuť, zrak), podporuje elasticitu kože, rast vlasov. Obsiahnutý je vo vyše 200 enzýmoch. Zinok patrí medzi dnes dosť skúmané minerály (aj v súvislosti s prevenciou covidu), denne sa dozvedáme o jeho ďalších prínosoch. Nedostatok zhoršuje schopnosť zvládnuť infekcie, ale aj narušuje nočné videnie, čuch, chuť, zrak. Môže viesť k omeškaniu telesného rastu, vývoja pohlavných orgánov, k ochoreniam kože, k akné, k vypadávaniu vlasov, pomalému hojeniu rán, či strate nálady a životného optimizmu. Nedostatok v tehotenstve môže mať za následok až poškodenie plodu. Denná potreba je 12-15 mg zinku (deti tretinu až polovicu). Výhodnými prírodnými zdrojmi sú mäso bravčové (plece, krkovička), pečeň, vajcia, plody mora, sušené mlieko, jačmeň, pšenica, pohánka, krúpy, melónové jadrá, zelenina, špenát, huby, či sušené ovocie.
MUDr. Karol Džupa
Foto Depositphotos.com