Milujem ich, lebo sú chutné a pritom veľmi jednoduché

Toto cesto je vhodné na sladké i slané croissanty. A je zaujímavé tým, že olej sa pridáva uprostred miesenia, keď sa už z múky uvoľní lepok. Takto je cesto mimoriadne elastické a hotové pečivo sa pri pečení nafúkne. Maslo dodáva lepšiu chuť a rožtek naplnený vašou obľúbenou plnkou je dokonalý.

Potrebujeme:

  • 0,5 l teplého mlieka
  • 1 kg hladkej múky
  • 4 ks vajcia
  • 20 g čerstvého droždia
  • 2 lyžičky soli
  • 3 lyžice cukru
  • 150 g masla
  • 50 g oleja
  • džem na plnenie

Príprava:

Droždie rozpustíme v teplom mlieku a necháme chvíľu pracovať. Potom pridáme soľ, cukor, vyšľahané vajcia. Všetko spolu dobre premiešame, kým zmes nebude hladká. Túto hmotu necháme na teplom mieste 15 minút odpočívať. Potom prisypeme múku a cesto začneme miesiť. Počas miesenia pridáme rozpustené maslo a potom olej. Ak je cesto riedke,  pridáme 1-2 lyžice múky. Cesto dobre vymiesime, prikryjeme a necháme na teplom mieste stáť asi hodinu. Rozdelíme cesto na rovnaké kúsky, vyvaľkáme a narežeme podľa obrázku. Jeden koniec naplníme džemom, zakrútime a položíme na plech s vymasteným papierom na pečenie.  Prikryjeme utierkou a necháme ďalších 40 – 50 minút podkysnúť. Potom vrch potrieme žĺtkom, ktorý sme rozriedili jednou lyžicou mlieka. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút.

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články