Milujem ich, lebo sú chutné a pritom veľmi jednoduché
Toto cesto je vhodné na sladké i slané croissanty. A je zaujímavé tým, že olej sa pridáva uprostred miesenia, keď sa už z múky uvoľní lepok. Takto je cesto mimoriadne elastické a hotové pečivo sa pri pečení nafúkne. Maslo dodáva lepšiu chuť a rožtek naplnený vašou obľúbenou plnkou je dokonalý.
Potrebujeme:
- 0,5 l teplého mlieka
- 1 kg hladkej múky
- 4 ks vajcia
- 20 g čerstvého droždia
- 2 lyžičky soli
- 3 lyžice cukru
- 150 g masla
- 50 g oleja
- džem na plnenie
Príprava:
Droždie rozpustíme v teplom mlieku a necháme chvíľu pracovať. Potom pridáme soľ, cukor, vyšľahané vajcia. Všetko spolu dobre premiešame, kým zmes nebude hladká. Túto hmotu necháme na teplom mieste 15 minút odpočívať. Potom prisypeme múku a cesto začneme miesiť. Počas miesenia pridáme rozpustené maslo a potom olej. Ak je cesto riedke, pridáme 1-2 lyžice múky. Cesto dobre vymiesime, prikryjeme a necháme na teplom mieste stáť asi hodinu. Rozdelíme cesto na rovnaké kúsky, vyvaľkáme a narežeme podľa obrázku. Jeden koniec naplníme džemom, zakrútime a položíme na plech s vymasteným papierom na pečenie. Prikryjeme utierkou a necháme ďalších 40 – 50 minút podkysnúť. Potom vrch potrieme žĺtkom, ktorý sme rozriedili jednou lyžicou mlieka. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút.