Keď príde návšteva, alebo len tak k vínku
Priznám sa, že ja som dlho nerobila kysnuté cesto, lebo som si myslela, že je to zložité a a že sa mi to nepodarí. Potom som ale zistila, že nie je nič jednoduchšie v kuchyni. Tieto dobroty sa u nás robia väčšinou cesnakové, alebo syrové, ale vyskúšajte aj s touto stredomorskou náplňou.
Cesto:
- 800 g hladkej múky
- 1 dl slnečnicového oleja
- 1 čl cukru
- 1/2 l teplého mlieka
- 50 g droždia
Náplň pesto:
- 1 hrsť bazalky
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 hrsť píniových, alebo vlašských orechov
- 1 strúčik cesnaku
- 1 hrsť postruhaného parmezánu
Ďalej potrebujeme:
- 240 g sušených paradajok
- 1 vajce na potretie
Postup:
Do misy vylejeme trochu mlieka. Mlieko by malo byť mierne teplé. Rozdrobíme doň droždie a pridáme lyžičku cukru, trochu múky. Všetko zamiešame a necháme kysnúť. K pripravenej múke pridáme štipku soli a zamiešame. Nalejeme zvyšok mlieka a olej a všetko dobre premiešame. Potom pridáme kvások a začneme miesiť cesto. Medzitým si pripravíme pesto tak, že všetky suroviny spolu rozmixujeme. Po vykysnutí si cesto rozdelíme na 4 časti a každú rozvaľkáme a pesto rovnomerne rozotrieme.Keď je náplň rozotrená, cesto začneme stáčať ako závin. Potom ho krájame na kúsky, ktoré predstavujú jednotlivé slimáky. Každý kúsok posypeme s nakrájanými sušenými paradajkami, potrieme vajíčkom a ak chcete môžete ešte posypať postrúhaným syrom. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 25 až 30 minút, kým nie sú slimáky krásne zlatisté.
Foto: Pinteres
Libuša Sabová