Karčiho výborné kvašáky
Ak sa vám podaria, je to naozaj delikatesa. Ale podľa tohto receptu vychýreného kuchára Karola Hrčku, sa musia podariť.
Postup:
Umyjeme uhorky, konce odrežeme, ak sú veľké, prekrojíme na polovicu. Pripravíme si slaný nálev – na 1 a 1/5 l vody lyžica soli. Uhorky poukladáme do pohárov, zalejeme slanou vodou, pridáme čerstvý kôpor, 2-3 chili papričky, 2 listy mladé hroznové listy a nakoniec 2-3 krajce pšenično – ražného chleba. Pohár zatvoríme buč umelým viečkom, alebo kuchynskou fóliou, ktorú upevníme gumičkou. Necháme 3 – 4 dni na telom mieste a kvašáky sú hotové.
Ak ich hneď neskonzumujete, preceďte ich a odložte do chladničky.
Môj tip: Ak chcete, aby vám vydržali až do Vianoc, tak nálev prevarte s 1/2 zelkom a zavarte.
Text a foto Karol Hrčka