Najčítanejšie Recepty 

Jednoduché dezerty: Čokoládové krémy, peny, fondue

Čokoládové krémy, peny, fondue – jednoducho dobroty, ktoré budete stále pripravovať

Čokoládový krém s mascarpone (pre 4 osoby)

Suroviny:

  • 140 g horkej, alebo mliečnej čokolády
  • 140 ml šľahačkovej smotany
  • 5 lyžíc likéru Baileys alebo podobného smotanového krému
  • 250 g mascarpone
  • Na ozdobu: čokoládové hobliny

Čokoládu nalámte do misky, vložte do mikrovlnky a nechajte ju úplne rozpustiť. Na najvyššom výkone to trvá asi 2 minúty. Premiešajte a nechajte vychladnúť.
Smotanu vyšľahajte do polotuha a pridajte do nej likér. Mascarpone ušľahajte do hladka a potom spojte so smotanou. Pridajte vychladnutú rozpustenú čokoládu (mala by mať rovnakú teplotu ako ostatné suroviny) a zľahka premiešajte, aby vzniklo mramorovanie.
Rozdeľte do misiek alebo pohárikov s obsahom 150 ml, bohato posypte čokoládovými hoblinami a podávajte.

Chladená čokoládová pena

Suroviny:

  • 200 g kvalitnej čokolády na varenie
  • 2 lyžice brandy
  • 3 bielka
  • 50 g prírodného kryštálového cukru
  • 100 ml šľahačkovej smotany.
  • Príloha: práškový cukor na posypanie, chrumkavé sušienky, piškóty a podobne.

Postrúhajte 50 g čokolády a odložte nabok. Zvyšok nalámte na menšie kúsky a rozpustite vo vodnom kúpeli. Keď je čokoláda tekutá, hrniec stiahnite z ohňa. Misku nechajte v hrnci a do čokolády zamiešajte pálenku.. Ak zmes zhustne, nevadí, rozpustí sa znovu.

Vyšľahajte bielka dotuha. Potom postupne pridávajte cukor, kým nezískate lesklý a tuhý sneh. Zvlášť ušľahajte smotanu. Misku s rozpustenou čokoládou zložte z vodného kúpeľa a primiešajte do nej lyžicu snehovej hmoty. Čokoláda by mala trochu zrednúť. Potom všetko prelejte do misky so snehom a zľahka premiešajte. Rovnako zľahka vmiešajte šľahačku a dve tretiny nastrúhanej čokolády. Rozdeľte zmes do 6 hrnčekov a dajte do chladničky aspoň na dve hodiny (ale najlepšie cez noc). Pred podávaním posypte zvyšnou postrúhanou čokoládou, podľa chuti poprášte cukrom a doplňte sušienkami alebo piškótami.

Jahodovo – čokoládová pusinka (pre 6 osôb)

Suroviny:

  • 2 lyžičky maizeny
  • 2 lyžičky bieleho vinného octu
  • štipka pravej vanilky (nahradiť môžete vanilkovým cukrom)
  • 5 bielok, 300 g kryštálového cukru
  • 50 g kvalitnej čokolády na varenie, nastrúhanej
  • 1 lyžica kakaa.
  • Na ozdobu: 450 ml šľahačkovej smotany, 450 g jahôd, 25 g opražených lieskových orieškov, nasekaných hobliniek čokolády.

Trúbu predhrejte na 120/140 stupňov. Plech vyložte papierom na pečenie. Škrob, ocot a vanilku rozmiešajte na hladkú hmotu. Žĺtky ušľahajte do tuha, potom postupne zašľahajte cukor a škrobovú pastu, získate pevnú hmotu. Rozdeľte ju na dve poloviny. Do polovice snehu zašľahajte čokoládu a kakao. Pomocou lyžice hmotu opatrne prehadzujte, aby sa premiesila. Potom ju pridajte k druhej časti snehovej hmoty a len veľmi zľahka zmiešajte.
Hmotu naneste na papier napríklad do guľatého tvaru s priemerom asi 23 cm. Uprostred utvorte miernu priehlbinu na šľahačku a ovocie. Okraje zľahka poprášte kakaom a špáradlom ho zatrite do snehu. Z času na čas špáradlá vytiahnite, aby sneh vytvoril špičky. Vložte do trúby a pečte (skôr sušte) asi hodinu, potom trúbu vypnite a pusinku asi hodinu nechajte dôjsť. Smotanu našľahajte a po vytiahnutí pusinky z trúby naneste do jej stredu. Ozdobte plátkami jahôd a menšími celými plodmi, posypte nasekanými orieškami, alebo čokoládovými hoblinkami.

Čokoládové fondue s ovocím (pre 4 osoby)

Suroviny:

  • 200 ml mliečnej čokolády
  • 6 lyžíc mlieka
  • 50 g bielej čokolády
  • 2 malé banány nakrájané na 2 cm
  • 2 nektarinky, rozpolené, vykôstkované a nakrájané
  • 200 g opláchnutých a osušených jahôd (stopky nechajte).

Mliečnu čokoládu nalámte do misky vhodnej do mikrovlnky a prilejte do nej mlieko. Zahrejte dve – tri minúty na strednom stupni, mlieko bude horúce a čokoláda sa začne rozpúšťať. Potom vyberte a premiešajte do hladka. Toto zvládnu aj deti. Ak nemáte mikrovlnku, rozohrejte čokoládu v miske postavenej na hrniec s horúcou vodou, ale deti k tomu nepúšťajte. Mlieko v tomto prípade vmiešajte až do rozpustenej čokolády. Krém rozdeľte do 4 misiek. Bielu čokoládu potom rozpustite jedným či druhým spôsobom, ale bez mlieka. Pomocou lyžičky ju kvapnite do každej misky, potom špičkou noža alebo špáradlom vytvorte farebnú vzorku. Ovocie rozdeľte na tanieriky a pustite sa do namáčania.

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články