Aktuálne Recepty 

Domáci kváskový mazanec

Veľkonočný mazanec prevoňaný Ražným kváskom Dr. Oetker chutí naozaj výborne. 

Náročnosť:                          jednoduchá príprava

Doba  prípravy:                  asi 15 minút

Celková doba prípravy:   120 minút

Vystačí na:                          6 – 8 porcií 

Potrebujeme:  

Na cesto:

  • 60 g hrozienok
  • 2 PL rumu
  • 120 ml mlieka
  • 100 g masla
  • 300 g polohrubej múky
  • 180 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 1 balíček Droždia Dr. Oetker
  • 1 balíček Ražného kvásku Dr. Oetker
  • 100 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr. Oetker
  • 1 balíček Finesse citrónovej kôry Dr. Oetker
  • štipka mletého muškátového orieška
  • 1 vajce
  • 2 žĺtky

Na potretie a posypanie:

  • 1 vajce
  • 80 g mandľových plátkov

Okrem toho potrebujeme:

  • plech na pečenie (30 × 40 cm)

Príprava:

  1. Na prípravu cesta hrozienka namočíme do rumu a necháme ich asi hodinu macerovať. V kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo.   V mise zmiešame obe múky so soľou, droždím, kváskom, cukrom, vanilínovým cukrom, citrónovou kôrou a muškátovým orieškom.  Pridáme vajce, žĺtky, maslo rozpustené v mlieku a hrozienka a ručne vypracujeme dohladka.  Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
  2. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche premiesime a vytvoríme guľatý bochník s priemerom asi 18 cm. Bochník prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Potom ho potrieme pomocou štetca alebo pierka rozšľahaným vajcom a posypeme plátkami mandlí.  Do stredu ostrým nožom vytvoríme nie veľmi hlboký kríž. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra:             190 °C

Teplovzdušná rúra:     170 °C

Plynová rúra:              stupeň 3

Čas pečenia: asi 45 minút

  1. Mazanec necháme vychladnúť a pred podávaním môžeme pocukrovať.

 

 

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články