Domáci kváskový mazanec
Veľkonočný mazanec prevoňaný Ražným kváskom Dr. Oetker chutí naozaj výborne.
Náročnosť: jednoduchá príprava
Doba prípravy: asi 15 minút
Celková doba prípravy: 120 minút
Vystačí na: 6 – 8 porcií
Potrebujeme:
Na cesto:
- 60 g hrozienok
- 2 PL rumu
- 120 ml mlieka
- 100 g masla
- 300 g polohrubej múky
- 180 g hladkej múky
- štipka soli
- 1 balíček Droždia Dr. Oetker
- 1 balíček Ražného kvásku Dr. Oetker
- 100 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr. Oetker
- 1 balíček Finesse citrónovej kôry Dr. Oetker
- štipka mletého muškátového orieška
- 1 vajce
- 2 žĺtky
Na potretie a posypanie:
- 1 vajce
- 80 g mandľových plátkov
Okrem toho potrebujeme:
- plech na pečenie (30 × 40 cm)
Príprava:
- Na prípravu cesta hrozienka namočíme do rumu a necháme ich asi hodinu macerovať. V kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo. V mise zmiešame obe múky so soľou, droždím, kváskom, cukrom, vanilínovým cukrom, citrónovou kôrou a muškátovým orieškom. Pridáme vajce, žĺtky, maslo rozpustené v mlieku a hrozienka a ručne vypracujeme dohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
- Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche premiesime a vytvoríme guľatý bochník s priemerom asi 18 cm. Bochník prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Potom ho potrieme pomocou štetca alebo pierka rozšľahaným vajcom a posypeme plátkami mandlí. Do stredu ostrým nožom vytvoríme nie veľmi hlboký kríž. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 190 °C
Teplovzdušná rúra: 170 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Čas pečenia: asi 45 minút
- Mazanec necháme vychladnúť a pred podávaním môžeme pocukrovať.