Dnes prvý tohoročný jahodový džem
Nemáme veľa koreňov jahôd, lebo som ich vlani nepresádzala. Nahnevali ma. Mimoriadne som sa o ne starala, ale skoro nič sa neurodilo. Ale asi za to jahody ani nemohli, ale veľké sucho. Tento rok som sa o ne skoro vôbec nestarala a zarodili celkom pekne, až tak, že ich nestačíme jesť. Čo s nimi? Zamraziť ich, alebo urobiť džem? Dávam si odpoveď: „mrazené dostanem kúpiť celkom kvalitné, ale pravý jahodový džem ťažko!“ A tak robím džem. Zásadne len z cukrom!
Nepýtajte sa ma koľko cukru, všetko robím od oka. Ochutnám a hotovo. A do každého (jahodového, malinového, marhuľového…) pridávam na každé kilo ovocia šťavu z jedného citróna. Je to ďalší konzervant a ovocie si zachová svoju peknú farbu. Ako dlho ho varím? Urobím skúšku s tanierom. Varechou naberiem trošku džemu na tanierik, chvíľu počkám, až vychladne, potom prejdem vareškou stredom džemu. Ak sa naspäť nespojí, je dosť hustý. Naplním pripravené čisté, suché poháriky. Uzavriem a otočím vrchnákom smerom nadol asi na 5 minút. Potom už len počúvam, ako viečko pri „vcucnutí“ pukne a hotovo!
Libuša Sabová
Foto Pixabay.com