Aktuálne Dobré rady 

Čo myslíte, čo poškodí organizmus menej? Plátok slaniny, alebo s cukrom pripravený koláč?

Nájdeme ho všade. Pridáva sa do syra, salámy, chleba, sušienok, dokonca i do cigariet, horčice, do konzerv s rybami, je súčasťou údeného lososa, slaných tyčiniek… Áno, je to cukor. Ten po svojom objavení prešiel mnohými premenami a stal sa súčasťou množstva potravín. „Dnes sa v bohatších rodinách míňa viac peňazí za cukor ako za chlieb“ – píše francúzsky gurmán Brillat – Savarin (1755 – 1826) v roku 1810 vo svojej knihe Fyziológia chuti. „Jeho spotreba je tak vysoká, že najväčšmi škodí našej peňaženke.“ V tom čase bol cukor vzácnou potravinou, ktorú dokonca niektorí lekári ordinovali chorým ako liek – predovšetkým v ťažkých prípadoch. Sladená voda bola najobľúbenejším osviežujúcim nápojom. Slovo cukor je odvodené od arabského sukkar, čo znamená sladký. Priemyselný cukor však je nie len sladký, ale predovšetkým nebezpečný. Spotreba bieleho cukru v posledných desaťročiach totiž stúpla až 40 násobne! S nárastom spotreby cukru však úmerne narástol počet civilizačných ochorení. Namiesto podvýživy dnes čelíme obezite, cukrovke a srdcovocievnym ochoreniam. „Príčinou toho, že v posledných desaťročiach sú ľudia stále viac chorľavejší a obéznejší nie sú záchvaty prejedania sa a lenivosti, ale chemická substancia ľudovo zvaná cukor. Nadmerný prísun cukru je škodlivý a podobne ako alkohol poškodzuje pečeň a vyvoláva poruchy látkovej výmeny“ – vyjadril sa endokrinológ, profesor Dr. Róbert Lustig. Cukor rovnako ako alkohol a nikotín je návykovou látkou. Dlhodobé podávanie cukrového roztoku vedie ku stukovateniu pečene. Cukor za určitých podmienok poškodzuje pečeň rovnako ako alkohol. Prekvapujúce je, že nie tuky rozhodujúco zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi. I pri absencii tukov môže byť hladina cholesterolu vysoká. Asi u tretiny prípadov ľudí s ťažkou aterosklerózou krv nevykazuje žiadne príznaky zmnoženia tukových látok a naopak, sú prípady vysokých hodnôt cholesterolu, keď potrava chudobná na tuky je úplne neúčinná. Nestriedma konzumácia cukru má na tom hlavný vplyv! „Aký som bol v tridsiatich rokoch orol!“ – znechutene hundre 56 ročný muž pozerajúc sa na neforemnú postavu v zrkadle. Vysoká hladina cukru negatívne ovplyvňuje hladinu cholesterolu a triglyceridov. Nie dlhodobo podozrievané tuky, ale izolované sacharidy – biely cukor a biela múka, sú zodpovedné za vznik cholesterolových žlčových kameňov. Plátok slaniny ublíži menej, ako z cukru pripravený koláč. Zvykli sme si všetko kupovať v podobe polotovarov v hypermarketoch. Ľudia nevnímajú skryté cukry ukryté v potravinách. Bol som svedkom, že mnohí dôchodcovia už polievky nevaria – jedia tie z vrecúška. Takéto jedlo je ale na míle vzdialené od plnohodnotnej, kvalitnej stravy. „Som presvedčený o tom, že dobrý, jednoduchý domáci koláč sa nedá nahradiť žiadnym kúpeným koláčom, nech vyzerá akokoľvek chutne“ – napísal americký gurmán James Beard (1903 – 1985). Domáce jedlo predstavuje pre potravinársky priemysel nemalé finančné straty. Vďaka pohodlnosti a ľahostajnosti ľudí pri výbere potravín, je však domáca strava neraz na vedľajšej koľaji. Čím skôr dieťa spozná radosť z prirodzenej chuti kvalitných domácich potravín, surového ovocia, zeleniny, rôznych orechov alebo celozrnného pečiva, tým lepšie pre jeho zdravý vývoj…

Text MUDr. Michal Slivka

Foto Pixabay

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články