Aktuálne Recepty 

Cisársky trhanec s karamelovým jabĺčkom

Niečo sladké pre celú rodinu od vynikajúceho kuchára Karola Hrčku.

Potrebujeme:

  • 4 vajíčka
  • 40 g  práškového cukru
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 šľahačkovú smotanu
  • 1/2prášku do pečiva
  • 60 g masla
  • 40 g hrozienok namočených v rume
  • 1 dl malinovej šťavy

Na karamel:

  • 40 g kryštálového cukru
  • trochu vody
  • 2 – 3 lyžice na hrubo pomletých orechov
  • 2 – 3 kyslejšie jablká
  • 1 lyžičku škorice

Príprava:

Oddelíme si žĺtka od bielkov. Najskôr vyšľaháme s polovicou cukru bielká do tuha, potom vyšľaháme žĺtka s druhou polovicou cukru. Pridáme múku, vanilkový cukor, vyšľahanú šľahačku (finta -pridať štipku soli, prípadne trochu nastrúhanej citrónovej kôry), ďalej prášok do pečiva. Všetko zľahka premiešame. Na plech dáme rozpustené maslo a vylejeme naň pripravené cesto, na ktoré rozdelíme odkvapkané  hrozienka.

Dáme pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, kým cesto pekne nezhnedne. Vyberieme cesto z rúry, rozdelíme na 2 – 3 cm kocky a polejeme trochou malinového sirupu. Prikryjeme.

Medzitým si na panvici urobíme z cukru karamel a zalejeme ho troškou vody. Premiešame a pridáme orechy, očistené a na kocky nakrájané jablká. Nakoniec posypeme škoricou. Dobre prevaríme a pridáme trhanec z plechu.

Text a foto Karol Hrčka

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články