Cisársky trhanec s karamelovým jabĺčkom
Niečo sladké pre celú rodinu od vynikajúceho kuchára Karola Hrčku.
Potrebujeme:
- 4 vajíčka
- 40 g práškového cukru
- 150 g polohrubej múky
- 1 vanilkový cukor
- 1 šľahačkovú smotanu
- 1/2prášku do pečiva
- 60 g masla
- 40 g hrozienok namočených v rume
- 1 dl malinovej šťavy
Na karamel:
- 40 g kryštálového cukru
- trochu vody
- 2 – 3 lyžice na hrubo pomletých orechov
- 2 – 3 kyslejšie jablká
- 1 lyžičku škorice
Príprava:
Oddelíme si žĺtka od bielkov. Najskôr vyšľaháme s polovicou cukru bielká do tuha, potom vyšľaháme žĺtka s druhou polovicou cukru. Pridáme múku, vanilkový cukor, vyšľahanú šľahačku (finta -pridať štipku soli, prípadne trochu nastrúhanej citrónovej kôry), ďalej prášok do pečiva. Všetko zľahka premiešame. Na plech dáme rozpustené maslo a vylejeme naň pripravené cesto, na ktoré rozdelíme odkvapkané hrozienka.
Dáme pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, kým cesto pekne nezhnedne. Vyberieme cesto z rúry, rozdelíme na 2 – 3 cm kocky a polejeme trochou malinového sirupu. Prikryjeme.
Medzitým si na panvici urobíme z cukru karamel a zalejeme ho troškou vody. Premiešame a pridáme orechy, očistené a na kocky nakrájané jablká. Nakoniec posypeme škoricou. Dobre prevaríme a pridáme trhanec z plechu.
Text a foto Karol Hrčka