Chutné jedlo pre celú rodinu za pár eur
Recepty z fazule a fazuľových luskov
Fazuľová polievka s rajčinami
Je výborná s hriankami a cesnakom
300 g bielej fazule, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 3 rajčiny, 1 pór, 1 vetvička zeleru, 400 g zelených fazuliek (predvarených), 4 lyžice olivového oleja, 1 l vývaru, 1 vetvička rozmarínu, 100 g ryže, soľ, korenie, bazalku, 8 hrianok.
Bielu fazuľu namočíme na 8 hodín do studenej vody. Cibuľu a jeden strúčik cesnaku očistíme a nakrájame na malé kúsky. Rajčiny umyjeme a nakrájame. Pór očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Zeler umyjeme a vňať aj s lístkami nasekáme. Zelené fazuľky prepláchneme vodou.
Na dvoch lyžiciach oleja podusíme cibuľku a cesnak a pridáme k nemu biele fazule aj s vodou, vývar, rozmarín a prikryté varíme asi 60 minút. Potom vložíme zostávajúcu zeleninu okrem rajčín a povaríme ešte 15 minút. Až na posledných 5 minút pridáme do polievky variť ryžu, kúsky rajčín a nasekaný rozmarín. Jedlo osolíme a okoreníme.
Zostávajúci cesnak ošúpeme a nasekáme. Bazalku umyjeme a tiež nasekáme. Potom ju premiešame s cesnakom a s 2 lyžicami oleja, 1/3 tejto zmesi vmiešame do polievky.
Krajce chleba opečieme na zvyšnom bylinkovom oleji a podávame ich k polievke ako prílohu.
Šalát zo zelených fazuliek
S čakankou a zázvorom chutí naozaj skvelo
500 g zelených fazuliek, soľ, 2 vajcia, 3 lyžice bieleho vinného octu, korenie, trošku zázvoru, 2 lyžice cukru, 6 lyžíc olivového oleja, 125 g šalotky, ½ lyžičky kajenského korenia, 1 červenolistá čakanka, 2 vetvičky petržlenovej vňate.
Zelené fazuľky prepláchneme s vodou a na 12 minút dáme variť do osolenej vody. Medzitým v inom hrnci uvaríme vajce na tvrdo. Oboje zlejeme a prepláchneme studenou vodou. Vychladnuté vajce ošúpeme.
Premiešame ocot so soľou, korením, zázvorom, cukrom a 5 lyžicami oleja. Do tejto marinády ponoríme fazuľky a necháme ich ňou nasiaknuť aspoň 20 minút. Šalotku očistíme, pozdĺžne nakrájame a na zvyšnom oleji ju podusíme 3 minúty. Potom ju posypeme cukrom a necháme skaramelizovať.
Čakanku očistíme a umyjeme, nakrájame na menšie kúsky. Na tanieri ju naservírujeme s fazuľovým šalátom, varenými vajciami a šalotkou. Nakoniec umyjeme petržlenovú vňať a šalát ňou ozdobíme.
Fazuľky restované na panvici
S čerstvými mladými artičokami a cesnakom
150 g malých zemiakov, soľ, 150 g zelených fazuliek, 100 g artičokov, 1 malá červená paprika, 1 lyžička oleja, 1 lyžička masla, 1 strúčik cesnaku, ½ lyžičky bylinkovej vegety, korenie, sladká paprika, 75 ml vývaru.
Malé zemiačiky v celku očistíme, umyjeme a 10 minút ich v osolenej vode predvaríme. Medzitým fazuľky prepláchneme a tiež ich 10 minút varíme v slanej vode. Artičoky zlejeme a všetko necháme odkvapkať. Papriku umyjeme, rozkrojíme pozdĺžne, zbavíme jadierok a dužinu nakrájame. Na oleji a masle orestujeme zemiaky a papriku, pridáme k nim prelisovaný cesnak, fazuľky, artičoky, bylinkovú vegetu, soľ, papriku a korenie. Všetko podlejeme vývarom a pri miernej teplote 10 minút povaríme. Podľa želania môžeme fazuľky ozdobiť lístkami tymiánu.
Lusk s údeninou
Špíz s cibuľou ladí so zeleninovou ozdobou
500 g širokých zelených paprikových luskov, soľ, zväzok mrkvy, zväzok jarných cibuliek, 3 lyžice slnečnicového oleja, 2 lyžice masla, 1 lyžička bylinkovej vegety, soľ, korenie, trošku cukru, cesnaková soľ, 125 g malých cibuliek, 500 g údeniny.
Zelené paprikové lusky umyjeme, nakrájame na väčšie kusy a 10 minút ich v slanej vode povaríme. Zlejeme, necháme odkvapkať a vychladnúť. Očistíme mrkvu, umyjeme a necháme na nej kúsok zelenej vňate. Jarné cibuľky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
Na oleji spoločne s maslom 5 minút podusíme cibuľu a zeleninu, okoreníme, posolíme, pridáme vegetu, cesnakovú soľ, prípadne podľa chuti aj trochu cukru. Zeleninu odstavíme.
Na špízy ošúpeme malé cibuľky, trošku ich osolíme a okoreníme. Údeninu nakrájame na kusy a striedavo napichujeme s cibuľkami na špízy. Dáme ich druhú panvicu asi na 4 minúty, opečieme z každej strany dozlata. Špízy servírujeme so zeleninovou oblohou. Chutia s bešamelovou omáčkou.