Bryndzová torta so slaninkou
Prečo len bryndzové halušky so slaninkou? Prečo nie aj torta, keď je u nás takáto kombinácia obľúbená?
Potrebujeme na cesto:
- 5 vajec
- 2 v šupke uvarené zemiaky
- 200 g jemný tvaroh
- 3 lyžice polohrubej múky
- 50 g údeného syra
- soľ
- rasca
- 1/2 prášok do pečiva
Na plnku:
- 1 šľahačkovú smotanu
- 1 tužidlo na šľahačku
- 100 g masla
- 250 g bryndze
- mletú rascu
- soľ
- 1 lyžičku sladkej mletej papriky
- 1 lyžicu nakrájanej pažítky
- 10 dkg údenej prerastenej slaniny
Postup:
Vyšľaháme bielká, potom rozšľaháme žĺtka, pridáme nastrúhané zemiaky, múku, nastrúhaný syr, tvaroh, prášok do pečiva, soľ, rascu a postupne sneh z bielkov. Vylejeme do vymastenej tortovej formy a dáme piecť do rúry cca 10 minút vyhriatej na 200 stupňov. Hotový korpus necháme vychladnúť. Slaninku pokrájame na pásiky, opečieme do chrumkava a výpekom polejeme korpus pred naplnením. Urobíme šľahačku, do nej pridáme ostatné suroviny a natrieme na vychladnutý korpus. Trochu náplne si odložíme, pridáme do nej mletú papriku a použijeme na zdobenie.Vrch ešte ozdobíme opraženou slaninkou.
Text a foto Karol Hrčka