Bryndzová štrúdľa so smotanovo-chrenovou omáčkou a údeným jazykom
Je to recept od profesionála Karola Hrčku, ktorý má skúsenosti z tých najlepších nemeckých, či rakúskych reštaurácií. Je tu záruka, že takéto pohostenie všetci ocenia.
Potrebujeme:
- 1 balenie lístkového cesta
- asi 20 cm póriku
- 10 dkg slaniny
- 15 dkg bryndze
- 15 dkg tvarohu
- 2 vajcia
- soľ
- korenie
- muškátový oriešok
- 1/2 kelímka kyslej smotany
- 5 lyžíc krupicovej múky
- 1/2 balenia prášku do pečiva
Postup:
Na panvici opražíme pokrájanú slaninu, pridáme pokrájaný pór, potom bryndzu a tvaroh.
Necháme trošku vychladnúť a pridáme vajíčko, soľ, korenie, kyslú smotanu, muškátový oriešok, krupicu a prášok do pečiva. Všetko dobre premiešame a zabalíme do lístkového cesta. Cesto potrieme žĺtkom, poprepichujeme vidličkou a pečieme na 180 stupňov 20 minút. Potom prikryjeme alobalom a pečieme ešte 15 minút pri teplote 150 stupňov.
Náš tip: Ak čakáte vzácnu návštevu, uvarte údený jazyk a k tomu chrenovú omáčku (kyslá smotana, majonéza a chren). Všetko spolu bude úplne dokonalé predjedlo, alebo aj hlavné jedlo.
Text a foto Karol Hrčka