Bravčová terina s bylinkami
Výborné jedlo na večeru, alebo aj pre návštevu.
Potrebujeme:
- 800 g mleté bravčové mäso (pliecko)
- 1/2 lyžičky mleté nové korenie
- 50 ml koňak (nemusí byť)
- 3 lyžice masla
- 2 stredne veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g údeného mäsa
- 200 g na tenko nakrájanej slaniny (plátky)
- 1 hrsť pažítky
- 1 hrsť petržlenovej ňate
- 1 hrsť šalvie
- soľ podľa chuti
Postup:
Mäso pomelieme, pridáme nasekané bylinky, korenie, cesnak a soľ, prikryjeme a necháme cez noc v chladničke. Masla speníme na panvici a opražíme na drobno nakrájanú cibuľu. Keď vychladne pridáme do mäsa. Údené mäso nakrájame na kocky a tiež pridáme do mäsa. Formu vymastíme maslom a obložíme plátkami slaniny tak, aby slanina prečnievala von. Naplníme mäsovou zmesou, jemne pobúchame po stole, aby sa rovnomerne rozložila a prikryjeme prečnievajúcou slaninou. Do pekáča napustíme vodu, postavíme do nej terinu a pri teplote 170 stupňov pečieme 60 minút. Ak z teriny vytieklo veľa šťavy, zlejeme ju a terinu ešte 15 minút dopečieme. Podávame s cibuľovým čatní.
Foto Depositphotos.com