Najčítanejšie Zaujímavosti 

Ako sa robili frkacúle, krúcené slíže, gágoríky, hrtánky, brdká, brdovce…?

Fotograf ľudových motívov Martin Habánek, s „Modrankami jak vyšitými“ nafotil pre SNM-Múzeum Ľudovíta Štúra v Modre postup výroby frkacúlov s vlastným príbehom. Za Modru sa fotenia zúčastnili Elena Lennerová, Ján Lenner, Ivana Lennerová, Božena Hornáčková a Magdaléna Balážová.
Fotilo sa v Šenkviciach v dome, ktorý po mesiacoch príprav bol vďaka šenkvickým nadšencom, ako je Anna Krajčovičová, vhodným objektom na podobné podujatie. Atmosféra 40. rokov 20. storočia vdýchla fotografiám správny dobový nádych a Martinovi Habánkovi ďakujeme za krásne a výstižné zdokumentovanie procesu výroby frkacúlov.
Frkacúle – postup prípravy
Frkacúlmi sa v Modre-Kráľovej nazývajú typické drobné cestoviny charakteristické svojim tvarom a procesom prípravy, ktoré vyrábajú evanjelické ženy ako závarku do slepačej polievky, najčastejšie na svadbu, krstiny a väčšie cirkevné sviatky. V Modre sú známe ja pod pomenovaním krúcené slíže.
Vyrábajú sa tiež v Myjave a okolí, na Gemeri a v evanjelických obciach južného Slovenska. Tu sú známe pod pomenovaním gágoríky, hrtánky, brdká, brdovce… Výrobný proces od zamiesenia cesta, nakrájania, fŕkania na drievku (drefku) paličkou špeciálneho ceruzkového tvaru, sušenia, až po konzumáciu je časovo náročný a prácny.
Na prípravu cesta potrebujeme: 1 vajce, 100 g polohrubej múky a ½ čajovej lyžičky bravčovej masti. Cesto po vypracovaní nesmie byť ani riedke, ani husté, strednej hustoty, o niečo redšie ako býva cesto na rezance. Natenko sa vyvaľká a rozreže na pásiky široké necelý centimeter. Tieto sa ďalej rozkrájajú na kosoštvorce šírky cca 1,5 cm. Aby nakrájané kosoštvorce rýchlo nevysychali, prikryjú sa utierkou alebo potravinárskou fóliou.
Fŕkania frkacúl sa účastní väčší počet žien a fŕkajú ich na nástroji lokálne nazývanom drefko. Drefko tvorí kváder dreva hrúbky cca 1,5 cm, dĺžkou 15 cm šírkou 7 cm. Rozmery sú približné. Plocha drefka, na ktorej sa tvarujú frkacúle, je pokrytá tenkými ryhami – vrúbkami. Na spodnú stranu si ženy zvykli vpísať iniciály, aby si drefká nezamenili. K príprave je potrebná tiež palička ceruzkového tvaru cca 16 cm dlhá, ktorá sa od stredu zužuje do špicu. Čím je palička tenšia, tým sú tenšie i frkacúle. Keď sa špic opotrebuje, zabrúsi sa šmirgľovým papierom.
Kosoštvorce pripravené k výrobe frkacúlov po jednom položíme užšou stranou na horný okraj doštičky a pomocou paličky ich zatáčame do typického tvaru. Vrúbky na drefke sa odtlačia do cesta a ukáže sa vzor. Ešte na drefku frkacúlu z paličky odfŕkneme na čisto prestretú látku (biely obrus). Pri tvorbe sa nazbierajú i nepodarky, ktoré môžeme ich použiť ako bežnú závarku.
Hotové frkacúle rozložíme a necháme sušiť minimálne 24 hodín. Vysušené vložíme do nádoby bez prístupu vzduchu. Takto uskladnené vydržia dlhšiu dobu. Ako sme už spomenuli, výrobný proces je veľmi prácny, z 10 vajec dokážeme prichystať cca 780 g frkacúlov.
Sylvia Hrdlovičová, kurátorka SNM – Múzea Ľudovíta Štúra
Z fotografií je spravený výber, všetky fotky nájdete na stránke

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články