Aktuálne Dobré rady 

Ako sa robí liečivý ovocný ocot? Zatiaľ robím jablčný, šípkový a hruškový

O moje liečivé ovocné octy sa denne starám . Sú naložené v sklenených pohároch. Tentokrát robím zatiaľ šípkový, jablčný, hruškový. Samozrejme z domáceho ovocia a divorastúcich šípok. Proces výroby – fermentácie trvá niekoľko týždňov.
Teším sa na výsledok .
Šípkový ocot ma všetky vlastnosti živého octu, čistí krv, pôsobí priaznivo na celý tráviaci proces, posilňuje srdce ,čistí ľadviny, pečeň, podporuje činnosť pankreasu. Dá sa používať zvonku aj zvnútra.
Kyselina octová v hruškovom octe pomáha rozkladať sacharidy a tuky počas trávenia. Hruškový ocot prejavuje svoj antibakteriálny účinok hneď niekoľkými spôsobmi: v žalúdku a črevách, ale aj priamo v ústach, ak vám zapácha z úst.
Jablčný ocot znižuje hladinu inzulínu a priaznivo ovplyvňuje spaľovanie tukov, znižuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje schopnosť pečene a svalov prijímať cukor z krvi, zlepšuje metabolizmus – podporuje spaľovanie tukov a znižuje tvorbu tukov a cukrov v pečeni, brzdí ukladanie tukov, potláča chuť do jedla.

Potrebujeme:

  • 1 kg jabĺk, hrušiek, či šípok
  • 1 l prevarenej vychladnutej vody
  • 3 lyžice cukru
  • kus látky

Ovocie som dobre umyla, pokrájala do pohára a zaliala vodou a cukrom. Prikryla som kúskom handričky, ktorú som upevnila gumičkou. Teraz to už odložím na 6 týždňov na tmavé miesto a nechám fermentovať. Potom jablká precedím a čistú šťavu odložím do fľaštičky. Už sa teším na môj prvý domáci ovocný ocot.

Text a foto Iveta Vašíčková

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články