Aktuálne Zaujímavosti 

Ako sa robí domáci javorový sirup? Toto u nás nepoznáme. Zaujímavé!

V Kanade sa práve v týchto týždňoch začína zber šťavy na javorový sirup. Je to pre mňa niečo úplne nové, lebo v Calgary javory nerástli. Tu všade. Veď Kanada. Najprv som si povedala, že tento rok pôjdeme len na javorovú farmu a všetko popozeráme a kúpime si nejaký dobrý sirup. Ale keď sa na stromoch naokolo začali objavovať vedierka, nedalo mi to. A ako všetko, ja chcem včera, čo bolo treba urobiť zajtra. A mám zlatého muža, ktorý má pre to pochopenie. Nemáme originál kohútiky do stromu, ani tie vedierka. Išiel do dielne, čosi popílil a o pätnásť minút sme už”tapovali” (tap a maple tree). Zo 40 litrov šťavy má byť 1 liter sirupu.

Varí sa to vonku, ako na Slovensku slivkový lekvár. Podľa karamelizacie vzniká chuť a farba. Najlepší je sugar maple. Musí v noci mrznúť a cez deň byť nad nulou. Šťava kvapká a keď sú dobré podmienky vraj aj tečie. Niektorí tapujú aj brezy na brezovú šťavu. Pamätáte sa na šampón s brezovou šťavou? Taká zelená tuba so žltým vrchnáčikom. Krásne vonia! Takže takto tapujeme. zatiaľ nič, zima je. A teda, ak sme trafili javor. Lebo bez listov to ťažko povedať.

Ľubica Fajnerová Halifax Kanada

 

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články