Najčítanejšie 

Známa televízna kuchárka Silvia Pilková – milujem poriadne jedlo

Pozrite sa na jej fotografiu. Taký milý úsmev sa len tak nevidí. Všimla som si ju v jednej televíznej relácii o varení a môžem povedať, že je veľká škoda, že ju vymenili.

Už dlho robíte v gastronómii?

V gastronómii som začala robiť po návrate z USA, ako General Manager reštauračnej siete. Strávila som krásne tri roky otváraním nových reštaurácií, riadením tých bratislavských a zaúčaním sa do tajov medzinárodnej kuchyne. Potom som vlastne plynulo prešla k písaniu knižiek a neskôr k vareniu v televízii. Prvú knižku mi pokrstil dnes už zosnulý pán Bednárik a milovníčka krojov Tamara Šimončíková Heribanová. Poslednú knižku 77 tradičných receptov mi krstila známa etnologička a spisovateľka Katarína Nádaská. Musím povedať, že je ich už celkovo deväť a som tak hrdá knižná mamina.

Je to vaša profesia, alebo ste sa k tomu dostali zo svojej záľuby?

Vyštudovala som City University, marketing a management. Štúdium bolo v angličtine, vďaka čomu som sa neskôr mohla pohybovať po svete a absolvovať rôzne kurzy a semináre, ktoré ma pripravili na prácu v reštauračnom biznise. No záľuba to je už odmalička, pretože milujem nielen varenie, ale aj jedenie a zbieranie receptov. Veľkým vzorom mi bola moja starká z Banskej Štiavnice, ktorá nás počas letných prázdnin zaúčala do varenia a pečenia. Jej ťahaná čerešňovo-orechová štrúdľa, či slivkové gule boli neprekonateľné.

Máte aj reštauráciu?

Kedysi som túžila mať svoju reštauráciu, ale keďže viem, aké to je náročné a vyžaduje to prácu vo dne, v noci, povedala som si, že nie. Aj keď nemám deti, mám veľkú rodinu a priateľov a variť pre nich mi úplne stačí. Radšej si zájdem do reštaurácie ako hosť a to dosť často, pretože rada skúšam nové jedlá a mám rada spoločnosť.

Aké jedlá varíte najradšej?

My sme dosť tradičná rodina a preto sa u nás varí slovenská klasika ako granadír, halušky, zemiakové placky, huspenina, ale máme radi aj talianske jedlá, hlavne cestoviny a rizoto. Ja milujem vyprážaný rezeň a zemiakový šalát a môj manžel zas restovanú pečeň na cibuľke s ryžou.

Váš najobľúbenejší recept?

V zime poteší silná cibuľačka

Cibuľačka

1 PL masti, 4 PL cukru, 4 veľké cibule, 200 ml červeného vína, 1 l kuracieho vývaru, vetvička tymiánu, soľ, mleté čierne korenie, chlieb, plátky syra Na masti rozpustíme cukor a necháme karamelizovať. Pridáme nakrájanú cibuľu a premiešame. Vložíme tymian. Podlejeme vínom a po chvíli  aj  s vývarom. Dochutíme soľou a korením a varíme asi 20 minút. Do taniera dáme opečený krajec chleba so syrom a zalejeme polievkou.

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články