Aktuálne Recepty 

Zemiakový koláč nášho detstva

Po skoro 60 rokoch som jedol toto starodávne jedlo, aj keď sa robilo trochu inak, chutí rovnako dobre a som rád, že som ho objavil a vyskúšal. Pripomenul som si ním pekné detstvo a mamku ako tento koláč plnený zemiakmi ona robila. Dá sa jesť samotný, ale veľmi dobre chutí s kvašákmi.

Potrebujeme:

  • 400 – 500 g lístkového cesta
  • 1 žĺtok na potretie

Na zemiakovú plnku:

  • 50 g slaniny
  • 1 lyžica oleja
  • 2 väčšie póry
  • 800 g zemiakov uvarených v šupke
  • 100 g tvrdého postrúhaného syra
  • 1 cibuľa
  • korenie
  • soľ

Postup:

Na oleji opražíme cibuľku pokrájanú nadrobno,  pridáme pokrájaný pór, slaninu, posolíme a dusíme do mäkka. Uvarené zemiaky ošúpeme, prelisujeme a necháme vychladnúť. Zmiešame s cibuľou a pórom a podľa chuti osolíme a okoreníme. Lístkové cesto rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme. Plech vyložíme papierom na pečenie, položíme jeden plát cesta a navrtsvíme studenú zemiakovú plnku a prikryjeme druhým cestom. Okraje cesta spojíme, povrch poprepichujeme vidličkou, potrieme rozšľahaným žĺtkom a v rúre rozohriatej na 180 stupňov upečieme do zlata.

Text a foto Marián Petruš

 

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články