Zemiakové knedle s opečenou slaninkou, cibuľkou a s kyslou kapustou
Čo poviete na toto chutné slovenské jedlo, ktoré u nás v rodine zaraďujeme medzi zimné.
Potrebujeme:
- 1 kg v šupke uvarených zemiakov
- 300 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 1 lyžička soli
- 300 g uvareného pomletého údeného mäsa
Postup:
Pomleté mäso podľa chuti osolíme a okoreníme a vytvarujeme malé guľky. Zemiaky prelisujeme, alebo postrúhame a pridáme múku, vajce a soľ. Vypracujeme hladké cesto. Keďže zemiakové cesto rýchle redne, musíme rýchle pracovať. Cesto si rozdelíme na toľko častí, koľko chceme mať guliek. Na sporák dáme zovrieť vodu so soľou a olejom. Cesto roztlačíme na múkou vysypanej doske, do stredu vložíme mäsovú guľkou a uzavrieme. Voda nám už vrie, tak guľky rýchlo vkladáme do vody. Necháme 15 minút variť. Medzitým si vyberieme nádobu, do ktorej budeme guľky vyberať. Najlepšie plech, ktorý vymastíme olejom. Prikryjeme.
Na kapustu:
- 1 kg kyslej kapusty
- 1 väčšia cibuľa
- 2 plátky slaniny
Cibuľku nakrájame, opražíme, pridáme nakrájanú slaninu a nakoniec pokrájanú kyslú kapustu. Ja ju najskôr skontrolujem, či nie je veľmi kyslá. Aká áno, prepláchnem vodou. Spolu zarestujeme, pridáme vodu z vareného údeného mäsa a dusíme do mäkka. Na záver na masti orestujeme cibuľu pokrájanú na kolieska, ktorou ozdobíme vrch guliek.
Text Janka Horečná