Zemiaková polievka, výborná na chladné dni! Rýchla príprava.
Potrebujeme:
- 4 veľké zemiaky nakrájané na kocky
- vody toľko, aby boli zemiaky zaliate
- 1 šálka cibule nakrájanej na kocky
- 2 šálky mlieka
- 3 kocky kuracieho bujónu
- 2 lyžice múky
- 2 lyžice petržlenovej vňate
- 12 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička sušenej bazalky
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička papriky
- 1 šálka strúhaného syra čedar na ozdobu
- 0,5 dkg slaniny
Postup:
Do 4-litrového hrnca na stredne vysokej teplote pridajte zemiaky, podlejte vodou (asi 3-4 šálky) a nechajte úplne uvariť. Niekoľko zemiakov vyberte na ozdobu pred podávaním. Pridáme mlieko, kuracie kocky, cibuľu, petržlenovú vňať, cesnak, bazalku, soľ, korenie, kúsok slaniny. Dobre premiešajte. Rýchlo pridávajte múku, kým sa neobjavia hrudky a zmes nezhustne. Znížte teplotu, prikryte pokrievkou a za občasného miešania nechajte variť 10 minút. Všetko rozmixujte ponorným mixérom. Pridajte zemiaky, syr, miešajte, kým sa neroztopí. Nakrájajte zvyšnú slaninu, opečte na ozdobu polievky. Posypte nakrájanou petržlenovou vňaťou. Polievku na tanieri ozdobte pokrájaným syrom.
Foto Depositphotos.com