Aktuálne Recepty 

Zemiakové osušky pani Jarošovej

Je to domáci recept maminy známeho speváka Mira Jaroša. Sám ju pri pečení odfotografoval a aj napísal recept, ako mu ho mama diktovala: Najskôr si zamiesime kysnuté cesto a pripravíme si zemiakovú zmes. Každý má svoj osvedčený recept na kysnuté cesto. Superbabky odporúčajú tento:

Z toho cesta môžete robiť  sladké koláče, ale aj pizzu. Jednoducho pridáte viac, alebo menej cukru.

Potrebujeme:

  • 250 g jogurtu
  • 10 g sušených kvasníc
  • 1/2 pohára oleja
  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžica cukru
  • 3 poháre hladkej múky

Jogurt zmiešame s olejom. Pridáme soľ, cukor, múku, kvasnice a vypracujeme hladké cesto. Necháme na teplom mieste vykysnúť.

Na zemiakovú náplň potrebujeme:

  • 6 stredne veľkých zemiakov
  • 1 lyžicu masla
  • soľ

Zemiaky uvaríme v šupke, roztlačíme, pridáme maslo a soľ a necháme vychladnúť.

Cesto po vykysnutí preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a pohárom vykrajujeme kolieska.

Zo zemiakov urobíme guľôčky a poukladáme na vykrojené kolieska. Cesto zo strany natiahneme a spojíme v strede hore tak, aby zemiaky boli schované.

Mierne ich stlačíme a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na plechu ešte viac roztlačíme a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Nakoniec poprepichujeme vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry. Pri teplote 180 – 200 stupňov pečieme asi 25 minút.

Zemiakové osušky z Tepličky sú hotové! Pani Štefánia Jarošová (65) nám povedala, že tieto osušky sa v Tepličke nad Váhom pečú hlavne pred Vianocami a pred Veľkou nocou, ale ona ich rada napečie vždy, keď si ich Miro“rozkáže!“ Ešte nám prezradila, že do zemiakovej plnky sa môže pridať aj opražená slaninka. Osušky chutia teplé i studené a jej mama ich piekla vždy, keď uvarila kapustnicu.

Text a foto Miro Jaroš

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články