Zemiakové osušky pani Jarošovej
Je to domáci recept maminy známeho speváka Mira Jaroša. Sám ju pri pečení odfotografoval a aj napísal recept, ako mu ho mama diktovala: Najskôr si zamiesime kysnuté cesto a pripravíme si zemiakovú zmes. Každý má svoj osvedčený recept na kysnuté cesto. Superbabky odporúčajú tento:
Z toho cesta môžete robiť sladké koláče, ale aj pizzu. Jednoducho pridáte viac, alebo menej cukru.
Potrebujeme:
- 250 g jogurtu
- 10 g sušených kvasníc
- 1/2 pohára oleja
- 1 lyžica soli
- 1 lyžica cukru
- 3 poháre hladkej múky
Jogurt zmiešame s olejom. Pridáme soľ, cukor, múku, kvasnice a vypracujeme hladké cesto. Necháme na teplom mieste vykysnúť.
Na zemiakovú náplň potrebujeme:
- 6 stredne veľkých zemiakov
- 1 lyžicu masla
- soľ
Zemiaky uvaríme v šupke, roztlačíme, pridáme maslo a soľ a necháme vychladnúť.
Cesto po vykysnutí preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a pohárom vykrajujeme kolieska.
Zo zemiakov urobíme guľôčky a poukladáme na vykrojené kolieska. Cesto zo strany natiahneme a spojíme v strede hore tak, aby zemiaky boli schované.
Mierne ich stlačíme a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na plechu ešte viac roztlačíme a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Nakoniec poprepichujeme vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry. Pri teplote 180 – 200 stupňov pečieme asi 25 minút.
Zemiakové osušky z Tepličky sú hotové! Pani Štefánia Jarošová (65) nám povedala, že tieto osušky sa v Tepličke nad Váhom pečú hlavne pred Vianocami a pred Veľkou nocou, ale ona ich rada napečie vždy, keď si ich Miro“rozkáže!“ Ešte nám prezradila, že do zemiakovej plnky sa môže pridať aj opražená slaninka. Osušky chutia teplé i studené a jej mama ich piekla vždy, keď uvarila kapustnicu.
Text a foto Miro Jaroš