Aktuálne Recepty 

Vyskúšajte osvedčené veľkonočné recepty

Veľkonočná plnka so žihľavou a špenátom 

  • 280 g toastového chleba
  • 400 ml polotučného mlieka
  • 1 lyžica bravčového  sadla alebo oleja
  • 400 g údenej krkovičky
  • 1 šalotka
  • 100 g čerstvej žihľavy
  • 100 g baby špenátu
  • 6 žĺtkov
  • 3 lyžice Hellmann´s Majolenka
  • 6 bielkov
  • 1 lyžička soli
  • štipka muškátového orieška
  • štipka mletého korenia
  • hrsť plátkových mandlí
  • repkový olej na restovanie + na potretie formy

Rúru rozohrejte na 200 °C. Toastový chlieb nakrájajte na rovnako veľké kocky, vložte na plech a dajte vysušiť do rúry na cca 5 minút.  Potom toastový chlieb preložte do väčšej misy a zalejte mliekom. Údenú krkovičku nakrájajte na malé kocky cca 5 x 5 mm. Olej alebo sadlo rozpustite na panvici a opečte na ňom krkovičku. Opečenú krkovičku nechajte bokom vychladnúť. Na druhej panvici zahrejte olej a orestujte nadrobno nakrájanú šalotku. Pridajte žihľavu, špenát a nechajte rýchlo zvädnúť. Stiahnite ihneď z plameňa a nechajte vychladnúť. Žĺtka zmiešajte s majonézou, soľou, muškátovým orieškom a korením. Zmes pridajte k toastovému chlebu spolu s opečenou krkovičkou a zvädnutým špenátom so žihľavou. Dobre všetko premiešajte. Bielky vyšľahajte do tuhého snehu, ktorý opatrne zapracujte k toastovému chlebu. Formu na plnku potrite maslom a preložte do nej cesto. Vložte do rúry a pečte 30 minút.

 

 Škótske vajce

  • 2 vajcia
  • 200 g mletého bravčového mäsa
  • hladká múka
  • štipka soli, korenie
  • repkový olej

 

Bylinková strúhanka

  • 3 plátky starého toastového chleba
  • 2- 3 vetvičky tymianu
  • štipka soli, prípadne korenie

Dochutená majonéza

  • 5 lyžíc Hellmann´s Majolenka Delikátna
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1 menšia sterilizovaná uhorka
  • korenie

V menšom hrnci dajte variť vodu. Akonáhle začne voda vrieť, vložte do nej opatrne vajcia a varte 4 -5 minút. Potom schlaďte v studenej vode a opatrne ich zbavte škrupiny. Mleté mäso rozdeľte na dva rovnako veľké kúsky. Na potravinovej fólií potom každý kus zvlášť vytvarujte do tenkej placky. Uprostred mäsa položte vajce a opatrne ho do mäsa zabaľte.  Vytvorte tak pekne tvarovanú guľu. Opakujte aj s druhým vajcom.  Toastový chlieb rozmixujte s tymianom a dochuťte soľou a korením. Toastový chlieb musí byť rozmixovaný skutočne najemno. Mäsové gule obaľte najprv v hladkej múke, rozšľahanom vajci a potom v  bylinkovej strúhanke. V hrnci rozohrejte cca 4 cm repkového oleja. V ňom následne obalené mäsové gule opražte z každej strany cca 10 minút dozlata. Do misky dajte  Majolenku , dijonskú horčicu a korenie. Sterilizovanú uhorku nakrájajte na malé kolieska a pridajte k majolenke.

Všetko dobre premiešajte. Po opražení škótskeho vajca ho rozkrojte na polovicu a podávajte s majolenkou.

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články