Výborné perníčky
Cesto musí zrieť 4 dni a potom sa z neho môže odoberať a piecť 4 mesiace.
1050 g hladkej múky
450 g práškového cukru
360 g medu
6 stredných vajec
3 čajové lyžičky sódy bicarbóny
4 polievkové lyžice perníkové korenie- z toho 2 PL mletá škorica, aníz, fenikel, badián,klinčeky
strúhaná citrónová kôra
Spracujeme lepivé cesto a dáme pomúčené do sáčka alebo do nádoby zrieť. Ak obschne, zatočíme do vlhkej utierky. Po zretí znova spracujeme a pečieme najlepšie na mastnom papieri. Vyváľkáme na 3-4 mm a pečieme 10 minút pri teplote 200 stupňoch. Pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom a po upečení tiež . Ešte horúce odkladáme na drevený povrch.
Text a foto Ľubica Žugecová