Aktuálne Recepty 

Víkendové raňajky – vajcia Benedikt

Tento recept pochádza z Ameriky, ale aj u nás  je už  tiež veľmi obľúbený. My vám ho teraz ponúkame tak, ako vajcia Benedikt pripravuje veľmi populárna nemecká dvojica kuchárov Martina a Moritz, ktorí už veľa rokov spolu varia pre nemecké televízne stanice.


Princíp je pomerne jednoduchý: opražené toasty z bieleho chleba, na tom šunka a na vrchu vajíčko s holandskou omáčkou! Úžasne chutná kombinácia, trošku zložitejšia na prípravu a tak niet divu, že si to človek radšej objedná v reštaurácii. Ale možno podľa receptu Martiny a Moritza si ich pripravíte na nedeľné raňajky.

Recept je pre 4 osoby

Sauce hollandaise

  • 1 polievková lyžica vinného octu
  • 1 polievková lyžica bieleho vína
    soľ
    korenie
    2 žĺtky
    100 g masla ( kocky)
    m
    uškátový oriešok
    c
    hilli

Ďalej

  • 4 vajcia
    2 lyžice octu
    4 plátky varenej šunky (hrúbka asi 3 mm)
    1 polievková lyžica masla
    4 plátky bieleho chleba
    soľ
    korenie
    pažítka

Príprava:

Najskôr omáčka: ocot a biele víno varíme v hrnci a pridáme soľ, korenie a muškátový oriešok (kto má rád, aj chilli).  Žĺtka zmiešame so šľahačkou a pridáme do hrnca s octom a vínom, za stáleho miešania postupne pridáme  kocky masla aj so zvyškom šľahačky. Miešame na miernom plameni dovtedy, kým sa všetko nespojí do hladkej omáčky.
Vo vysokej nádobe zohrejeme
vodu  s ocotom. Vriacu vodu vareškou“rozvírime dookola“. Postupne pridávame vajcia jedno po druhom a pri veľmi miernom vare necháme vo vode  3-4 minúty.
Keď je všetko pripravené, musíme konať veľmi rýchlo, osmažíme šunku na oboch stranách na troške  masla a položíme ju na toasty.
Na vrch položíme  varené vajíčko a zalejeme omáčkou  Hollandaise. Posypeme pažítkou a okamžite podávame.

Na pitie: Zelený alebo iný raňajkový čaj.

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články