Víkendové raňajky – vajcia Benedikt
Tento recept pochádza z Ameriky, ale aj u nás je už tiež veľmi obľúbený. My vám ho teraz ponúkame tak, ako vajcia Benedikt pripravuje veľmi populárna nemecká dvojica kuchárov Martina a Moritz, ktorí už veľa rokov spolu varia pre nemecké televízne stanice.
Princíp je pomerne jednoduchý: opražené toasty z bieleho chleba, na tom šunka a na vrchu vajíčko s holandskou omáčkou! Úžasne chutná kombinácia, trošku zložitejšia na prípravu a tak niet divu, že si to človek radšej objedná v reštaurácii. Ale možno podľa receptu Martiny a Moritza si ich pripravíte na nedeľné raňajky.
Recept je pre 4 osoby
Sauce hollandaise
- 1 polievková lyžica vinného octu
- 1 polievková lyžica bieleho vína
soľ
korenie
2 žĺtky
100 g masla ( kocky)
muškátový oriešok
chilli
Ďalej
- 4 vajcia
2 lyžice octu
4 plátky varenej šunky (hrúbka asi 3 mm)
1 polievková lyžica masla
4 plátky bieleho chleba
soľ
korenie
pažítka
Príprava:
Najskôr omáčka: ocot a biele víno varíme v hrnci a pridáme soľ, korenie a muškátový oriešok (kto má rád, aj chilli). Žĺtka zmiešame so šľahačkou a pridáme do hrnca s octom a vínom, za stáleho miešania postupne pridáme kocky masla aj so zvyškom šľahačky. Miešame na miernom plameni dovtedy, kým sa všetko nespojí do hladkej omáčky.
Vo vysokej nádobe zohrejeme vodu s ocotom. Vriacu vodu vareškou“rozvírime dookola“. Postupne pridávame vajcia jedno po druhom a pri veľmi miernom vare necháme vo vode 3-4 minúty.
Keď je všetko pripravené, musíme konať veľmi rýchlo, osmažíme šunku na oboch stranách na troške masla a položíme ju na toasty.
Na vrch položíme varené vajíčko a zalejeme omáčkou Hollandaise. Posypeme pažítkou a okamžite podávame.
Na pitie: Zelený alebo iný raňajkový čaj.