Veľa vecí vonia a chutí po vanilke, ale len málo vecí ju skutočne obsahuje
Bez vanilky by sme si mnoho potravín nevedeli ani predstaviť. Veľa vecí vonia a chutí po vanilke, ale len málo vecí ju skutočne obsahuje. Viac než 90% svetovej spotreby vanilky je pokrytá lacným syntetickým výrobkom. Dnes sa vanilín umelo vyrába a vďaka svojej nízkej cene sa dočkal veľkého rozšírenia. Pravá vanilka je jedným z najdrahších korenín, pretože je jej výroba odkázaná na ľudskú prácu. Drahší je iba šafran a karmadón. Pokladá sa za „kráľovnú korenia“. Jej domovom je Mexiko a najväčším súčasným producentom Madagaskar. Vanilku používali už Aztékovia, dlho pred príchodom Európanov. Bola súčasťou pokrmov ktoré sa podávali pri zvláštnych príležitostiach a vzdával sa nimi hold tunajším panovníkom. Používala sa ako platidlo a podrobené kmene ju museli odovzdávať ako daň aztéckemu cisárovi. V poznámkach istého španielskeho dobyvateľa z roku 1520 bolo zaznamenané, že cisár Montezuma (1466 – 1520) podával nápoj z čokolády a vanilky. Pripravoval sa z nej nápoj „tchocolatl“, ktorého receptúru používali v Európe. Španieli prekvapení zvláštnym tvarom jej plodov, dlhých zelených toboliek podobných fazuliam, ju nazvali vainilla, čo znamená puzdro, lusk. O tom, že vanilka mala v minulosti neodolateľné kúzlo, svedčí i fakt, že americký prezident Thomas Jefferson (1743 – 1826), poprosil jedného parížskeho priateľa, aby mu poslal niekoľko vanilkových luskov, ktoré boli na počiatku 19. storočia nedosiahnuteľné. V posledných rokoch vyšlo najavo, že veľa tráviacich ťažkostí je spôsobených plesňovými ochoreniami. Vanilka pomáha k aktivizácii prirodzenej ochrany voči týmto votrelcom v našom tele a dáva nám k dispozícii potrebnú energiu. Denne sa stretávame s množstvom chemických látok v potravinách, ktoré nám veľmi škodia a spôsobujú vážne ochorenia. Nechať ich bez dôsledkov nerušene pôsobiť, je ako zistiť, že nám hrdzavie auto a nič proti tomu neurobiť. Vanilka naopak patrí medzi tie osožné potraviny, ktoré sú nielen telu prospešné, ale aj svojou antioxidačnou aktivitou dokáže neutralizovať škodlivé voľné radikály. „Aj rakovina má svoje hranice“ – píše neznámy pacient v liste svojim blízkym. „Nemôže ťa obrať o lásku k druhým, nemôže rozleptať tvoju vieru, nemôže ti ukradnúť pokoj, nemôže zničiť tvoju dôveru, nemôže zabiť priateľstvo, nemôže zahladiť tvoje spomienky, umlčať odvahu a napadnúť tvoju dušu. Nemôže ťa obrať o večný život, nemôže uhasiť vplyv Ducha Božieho na teba ani oslabiť silu vzkriesenia.“ Istá lekárka spomína na príhodu z praxe: „Pracovala som v univerzitnej nemocnici a mala som na starosti klinickú výučbu študentov, budúcich lekárov. Preberali sme zhubné ochorenia a žiaci mali možnosť pozorovať ich príznaky na konkrétnych pacientoch. Zhromaždili sme sa pri lôžku veľmi starej pani, ktorá zomierala na vážnu chorobu. Na tvárach mojich študentov sa objavil súcit a ľútosť, keď videli ťažkosti, ktoré pani musela znášať. Žena, ktorá spala, náhle otvorila oči a usmiala sa na nás. Potom s námahou dvihla ruku, namierila na nás ukazovák a slabým, ale veselým hlasom povedala – pif! Paf! Všetkým sa nám objavil úsmev na tvárach. Obdivovali sme jej pokoj, vyrovnanosť a humor s akými sa dokázala vyrovnávať so svojou situáciou.“ Najväčšie použitie vanilka zaznamenáva v potravinárskom priemysle. Z vanilky sa pripravujú i voňavky a parfumy. V ľudovom liečiteľstve sa využíva ako prostriedok proti horúčke.
Text MUDr. Michal Slivka
Foto Depositphotos.com