Už prišiel čas na „vepřo, knedlo, zelo.“Ako ho robím ja?
Toto jedlo u nás patrí medzi tzv. zimné. Nikdy ho nerobím v letných mesiacoch, ale teraz skoro každé dva týždne, lebo ho máme veľmi radi.
Potrebujeme:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 1/2 l mlieka
- 4 strúčiky cesnaku
- čierne korenie
- rascu
- soľ
- 1 kg kyslej kapusty
- 1 bobkový list
- 1 väčšia cibuľa
- 1 väčší zemiak
- 1 lyžica masti
- 1 kúpená hotová knedľa
Postup:
Ešte večer mäso nakrájam na porcie, naložím do mlieka, do ktorého som pretlačila cesnak. Zakryjem a do rána nechám v chladničke. Pred pečením mlieko zlejem cez sito, aby na mäse zostal cesnak. Mäso posolím, okorením, posypem rascou, zalejem asi 2 dcl vody a prikryté pečiem pri 170 stupňoch asi 1 1/2 hodiny a potom ešte odkryté pol hodiny. Medzitým na masti upražím pokrájanú cibuľu. Ak je kapusta veľmi kyslá, prepláchnem ju vodou a nakrájam na menšie časti, aby sa lepšie jedla. Pridám k cibuli, zalejem trochou vody, pridám bobkový list a dusím kapustu asi 20 minút. Potom nastrúham surový zemiak a ním kapustu zahustím. Dusím ešte spolu asi 15 minút. Knedľu väčšinou kupujem hotovú, lebo pri nás je obchod, kde ju majú oveľa lepšiu, ako keby som ju ja robila. A môže sa jesť. Pri podávaní mäso i knedľu bohato polejem výpekom z mäsa.
Text: Libuša Sabová
Foto Deposithotos.com