Tie najlepšie šišky podľa vychýrenej kuchárky Silvii Pilkovej
Túto skvelú ženu a gurmánku sme vám už v našom magazíne predstavili. Uverejnili sme aj niekoľko jej receptov. Veľmi ste si ich pochvaľovali, že recepty sú veľmi presné a vyvážené a že jedlo sa vám podarilo. Veríme, že aj tieto šišky potešia celú vašu rodinu.
Kvások:
- 250 ml vlažného mlieka
- 1 PL kryštálového cukru
- 42 g droždia
Cesto:
- 500 g hladkej múky
- Štipka soli
- 2 PL práškového cukru
- 2 žĺtky
- 1 vajce
- 1 PL citrónovej kôry
- 50 ml rumu
- 50 ml rozpusteného masla
- masť na vyprážanie
- práškový cukor na obaľovanie
- malinový lekvár
Postup:
Do hrnčeka dáme mlieko, cukor a nadrobené droždie. Necháme 15 minút kysnúť. Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, cukor, žĺtky, vajce, citrónovú kôru, rum, maslo a vykysnutý kvások. Vymiesime hladké cesto, ktoré sa odlepuje od misy. Zakryjeme a necháme 1 hodiny kysnúť. Potom vyklopíme na pomúčenú dosku, premiesime a vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Vykrojíme kolieska, ktoré ukladáme na vymastený plech. Necháme 20 minút kysnúť, prstom spravíme do každej šišky jamku a vyprážame v horúcej masti z oboch strán dozlatista. Ešte horúce obalíme v cukre a vlažné šišky ozdobíme lekvárom.