Spomienky na letnú dovolenku
Stredomorské recepty
Domáce lazane so špenátom a feta syrom
Suroviny:
400 g čerstvého listového špenátu,
200 g syra feta,
1 cibuľa,
3 strúčiky cesnaku,
390 g (1 balenie) krájaných paradajok,
100 g parmezánu,
1 lyžička extra panenského olivového oleja,
čerstvá bazalka, korenie, soľ.
Suroviny na cesto:
400 g hladkej múky,
3 celé vajcia.
Príprava cesta:
Na dosku nasypeme múku, do stredu urobíme jamku, pridáme vajcia a vidličkou postupne zmiešame vajcia s múkou, až kým sa nespoja. Cesto potom miesime rukami približne 5 minút, až kým nie je hladké a jemné, zabalíme do fólie alebo do mikroténového vrecka a dáme na hodinu do chladničky. Dosku posypeme hrubou múkou a vyvaľkáme na 1 až 2 milimetre – podľa toho, aké cestoviny ideme robiť, alebo cesto ďalej spracujeme v strojčeku na cestoviny.
Postup:
Cibuľu očistíme a nakrájame na malé kúsky, ktoré opražíme do zlatista na olivovom oleji. Pridáme listový špenát, pretlačený cesnak, korenie, soľ a dusíme do mäkka asi 5 minút, odstavíme z ohňa a počkáme, kým trochu vychladne. Nakrájame fetu a touto zmesou postupne po vrstvách natierame lazane, ktoré ukladáme na seba do zapekacej misy. Krájané paradajky Podravka zmiešame v miske spolu s čerstvou bazalkou. Zalejeme nimi lazane a posypeme parmezánom. Vložíme do vyhriatej rúry (180 °C) na 30 min. Po vybratí môžeme ozdobiť čerstvou bazalkou.
Paradajková polievka
Suroviny:
1 liter paradajkového džúsu,
390g (1balenie) krájaných paradajok s bazalkou a oreganom,
100 g šunky,
1 cibuľa,
2 strúčiky cesnaku,
1 dcl vody,
1 lyžička vegety
čierne korenie, soľ, cukor, parmezán, bazalka, olej.
Postup:
Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku a cesnak. Pridáme šunku nakrájanú na malé kocky, opražíme ju a pridáme krájané paradajky s bazalkou a oreganom. Celú zmes poriadne premiešame, zalejeme paradajkovým džúsom a 1 dcl vody a necháme prevrieť. Potom polievku dochutíme ochucovadlom, čiernym korením, soľou, cukrom a krátko povaríme. Podávame s parmezánom alebo cestovinou.
Tuniakový šalát
Suroviny:
2 konzervy Eva tuniak v rastlinnom oleji 80 g,
1 hlávkový šalát,
1 cibuľa šalotka,
20 cherry paradajok,
rukola,
vegeta
soľ,
korenie,
olivový olej,
šťava z citróna.
Postup:
Šalát natrháme na stredne veľké kúsky, cibuľu nakrájame na tenké prúžky, cherry paradajky na polovičky a rukolu necháme celú. Všetko zľahka premiešame a dochutíme soľou, korením a vegetou. Pokvapkáme citrónovou šťavou a polejeme olivovým olejom. Nakoniec Eva tuniak v rastlinnom oleji jemne rozmrvíme vidličkou a vmiešame do šalátu. Šalát podávame ako predjedlo alebo ako prílohu k mäsu.
Cestoviny farfalle s kozím syrom
Suroviny:
1 balík cestovín farfalle,
1 konzerva čiernych olív,
1 červená kapia,
1 čili paprika – podľa chuti,
500 g cherry paradajok,
1 uhorka,
čerstvý kozí syr,
soľ ,
korenie ,
olivový olej .
Postup:
Najskôr uvaríme v dobre osolenej vode cestoviny farfalle podľa návodu na obale „al dente“ („akurát na zub“).
Nakrájame zeleninu na drobné kocky, olivy na kolieska. Uvarené cestoviny scedíme, jemne polejeme olejom a primiešame nakrájanú a okorenenú zeleninu. Nakoniec ozdobíme kozím syrom, ktorý veľmi dobre doplní chuť celého jedla.