Špargľa s vynikajúcou holandskou omáčkou
Špargľu najskôr očistíme, najlepšie škrabkou, aby sme olúpali len vrchnú vrstvu. Dolné konce sú drevnaté, preto ich treba odrezať. Niekto odporúča jednoducho koniec špargle odlomiť tam, kde to už ide samo, no ja si myslím, že je to škoda a plytvanie. Robím to tak, že nožom zistím, kde sa už dá ľahko odrezať. Na pol kila špargle potrebujeme asi 3 litre vody. Necháme zovrieť, pridáme 10 g masla, 1 lyžicu cukru a 1 lyžicu soli. Varíme asi 6 minút.
Holandská omáčka:
- 3 žĺtky
- 1/4 l vývaru
- 1 lyžička solamylu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- soľ
- 100 g masla
Pravú holandskú omáčku (sauce hollandaise) pripravíme tak, že do hrnca dáme žĺtka, osolíme a opatrne rozšľaháme. Pridáme vývar a vmiešame škrobovú múčku. Hrniec postavíme do vodného kúpeľa. Ohrejeme asi na 60 stupňov a za stáleho šľahania postupne pridáme tekuté vlažné maslo a dobre premiešame. Zahrievaním sa omáčka napení a zhustne. Odstavíme, okoreníme, pridáme citrónovú šťavu.
Na zlepšenie chutí celého jedla si môžeme pripraviť posýpku zo šunky, ktorú nakrájame na malé kocky, opečieme na troške masla.
Text Libuša Sabová
Foto Depositphotos.com