Skoro dvojmetrový telocvikár Ján Juran maľuje takéto krásne medovníčky
„Ľahko sa mu maľuje, keď má kvalitný podklad,“ neodpustí si poznámku, tak ako v každom manželstve, pani Majka.“Ja som sa medovníčky naučila piecť od jednej starej medovnikárky zo Záhoria.“ A keďže sa už roky poznáme a viem, že sa Majke vždy podaria, musí to byť dobrý recept. Prezradila nám ho :
Potrebujeme:
- 15 dkg cukru
- 10 dkg medu
- 8 dkg tuku (Majka dáva Smetol)
- 2 celé vajcia
- škorica
- klinček
- citrónová kôra
- 1 lyžička jedlej sódy
- 30 dkg hladkej múky T 650
Postup
Vypracujeme na doske hladké cesto a necháme v chlade stáť jeden, alebo aj viac dní.
Poleva:
- 1 bielko
- 12 dkg preosiateho cukru
- trochu citrónovej šťavy
Veľmi dobre treba premiešať.
Cesto vyvaľkáme na hrúbku 5 mm a vykrajujeme rôzne tvary, môžu sa potrieť vajíčkom. Pečieme asi 10 minút pri teplote 175 stupňov. Musíme sledovať kedy zhnedne! Necháme vychladnúť potom môžeme ozdobiť tak ako pán Juran zo Slovenského Grobu.
Pripravila Libuša Sabová
Foto Ján Juran