Aktuálne Recepty 

Recept, ktorý sa dedí – paprika v oleji

Je to veľká pochúťka, hlavne v zime. Teraz, keď už máme možnosť kúpiť  si papriku po celý rok, na tento recept akoby sa zabudlo. Ale keď je veľká úroda, treba ju spracovať. Potrebujeme: 1,5 kg kápie 1 l vody 1/4 l octu 1 dl oleja 15 dkg cukru soľ podľa chuti bobkový list horčicové semienko   Všetky prísady okrem papriky prevaríme a potom vložíme nakrájanú a očistenú papriku. Necháme prejsť varom. Papriku potom vyberieme, položíme na sitko a poukladáme do fliaš. Zalejeme roztokom, v ktorom sa paprika varila, poháre uzavrieme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Tzatziky, ktoré chutia každému, kto ich u nás okoštuje

Toto jedlo mi zachutilo hneď na našej prvej dovolenke v Grécku. Vždy som na dovolenkách veľmi rada analyzovala zloženie jedál, ktoré som jedla prvý krát a doma som potom skúšala pripraviť ich, lebo vtedy ešte nebolo toľko zdrojov na všetky recepty na svete, ako dnes. Aj tzatziky som takto skúšala, až som ich „vyšperkovala“ do podoby, ktorá chutí nielen celej naše rodine, ale naučila som ich robiť aj moje priateľky. Potrebujeme: 2 stredne veľké uhorky 1 kyslú smotanu 150 g slaného balkánskeho syra 2 menšie strúčiky cesnaku 1/2 citróna soľ…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Máme výborný recept na rýchly ovocný koláč s posýpkou

Doteraz som vždy robila takýto koláč z kysnutého cesta. Ale tento recept sa mi veľmi páči. Potrebujeme: 2 kelímky kyslej smotany 1 kelímok kryštálového cukru 2 kelímky polohrubej múky 2 vajcia 1 prášok do pečiva 4 kelímky drobného ovocia (zavárané, či mrazené, čučoriedky, černice, maliny, ríbezle…) Na posýpku: 150 g masla 1 kelímok hrubej múky 1 kelímok práškového cukru Postup: Cesto rukou vypracujeme, plech vystelieme papierom, rozložíme naň cesto, navrstvíme ovocie, pridáme posýpku a pečieme pri 180 stupňoch cca 25-30 minút. Dobrú chuť! Foto Depositphotos.com

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Granadír podľa vychýreného kuchára Karola Hrčku

To nie  je len narýchlo s kúpenými cestovinami, ale ako sa na dobrého kuchára patrí, s domácimi. Na cestoviny potrebujeme: 1/2 kg polohrubej múky 1 vajce 2 dcl vlažnej vody štipka soli Ďalej potrebujeme: 1 kg zemiakov uverených v šupke 100 g bravčovej masti 200 g cibule soľ korenie mletá paprika Postup: Suroviny na cestoviny premiesime a necháme odležať pol hodiny. Cesto rozvaľkáme a nakrájame na malé štvorčeky. Varíme v osolenej vode asi 15 minút. Medzitým si očistíme zemiaky. Na panvici opražíme pokrájanú cibuľu, pridáme nakrájané zemiaky, poprášime mletou paprikou.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Cuketová polievka s opečenými chlebovými kockami – môj recept

Keďže väčšina záhradkárov má teraz dostatok cukety, ja som z dvoch väčších plodov urobila hustú, krémovú polievku. Cuketu som umyla, vykrojila stred so semienkami. Na oleji som usmažila stredne veľkú cibuľku a pridala som pokrájanú cuketu (cca 3 cm kúsky aj so šupkou). Pridala som toľko vody, aby cuketa bola zliata. Ďalej som osolila a okorenila čiernym korením. Keď bola cuketa mäkká, vypla som sporák a rozmixovala som cuketu spolu s jedným strúčikom cesnaku. Nakoniec som ešte pridala lyžicu stvrdnutého masla a ešte raz rozmixovala. Maslo polievku zahustilo a dodalo…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Urobte si harisu. Je to výnimočná pikantná pasta zo sušenej papriky.

Harisa je zapísaná v zozname UNESCO ako národné nehmotné bohatstvo Tunisu, ale vynikajúco ochutí aj naše jedlá. Dá sa použiť na marinovanie mäsa, rýb, pridáva sa do základu omáčok, či polievok. Každému jedlu, do ktorého ju pridáte, dodá nezameniteľnú a plnú chuť. Ako sa robí? Potrebujeme: 1/2 kg červených paprík 2 chilli papričky (nemusia byť, ak nemáte radi pikantné) 6 strúčikov cesnaku 1 lyžička soli 4 lyžice olivového oleja Postup: Papriky umyjeme, nakrájame a usušíme v sušičke, alebo v rúre. Potom ich zomelieme na mäsovom mlynčeku spolu s cesnakom a…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Zeleninovo – šunkovo – syrová štrúdľa

Robila som ju prvýkrát a podľa svojej vlastnej fantázie. Vlastne je to taký prehľad chladničky. Štrúdľové cesto som ale kúpila. Ja osobne mám radšej tú kocku, ktorú musíte rozvaľkať. V jednom obchode ju dokonca majú urobenú s maslom, takže je veľmi lahodná. Potrebujeme: štrúdľové cesto 15  dkg šunky 15 dkg plátkového syra 4 paradajky (ja som dala 10 kokteilových) 2 papriky 1 menšia cuketa 1 cibuľa trochu oleja korenie soľ oregano vajce na potretie Postup: Zeleninu nakrájame, podusíme chvíľku na oleji, okoreníme, kto má rád oregano ako ja, tak ho…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Jahodový džem s proseccom. To ste už počuli? Tu je recept:

Chcete skúsiť niečo netradičné a priateľov na grilovačke prekvapiť syrom so špecifickým džemom? Na prípravu originálneho jahodového džemu budete potrebovať 1 kg ovocia, 1 balíček Gelfix Extra 2 : 1 Dr. Oetker, 500 g cukru a 150 ml prosecca. Umyté jahody nakrájame na menšie kúsky. Asi 3/4 pridáme do hrnca a pomocou tyčového mixéra urobíme pyré, do ktorého následne zamiešame zvyšné kúsky jahôd. Následne príde na rad Gelfix, ktorý zmiešame s dvoma polievkovými lyžicami cukru a pridáme do zmesi. Za stáleho miešania privedieme do varu a pridáme zvyšný cukor a…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Ako zavárajú uhorky Poliaci? Vyskúšajte, budete ich zbožňovať tak, ako oni!

Tieto uhorky sú mimoriadne chrumkavé a krehké. Určite vám nevydržia do jari, lebo rodina nebude chcieť jesť iné. Potrebujeme: 4,5 kg uhoriek 1 kg cibule 7 strúčikov cesnaku 10 sladkých paprík zväzok kôpru 450 ml teplej prevarenej vody 450 ml rastlinného oleja 2,5 lyžice octu 1 lyžica horčičných semienok 2 lyžice hrubej soli 4 lyžice cukru Postup: Uhorky zalejte studenou vodou a nechajte v nej 2 hodiny. Potom odrežte okraje a nakrájajte ich na 2 cm hrubé krúžky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska, papriku očistime a pokrájame na pásiky.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Na vašu žiadosť recept na utopence

Na dva 7 dcl poháre potrebujeme: 8 ks špekačiek (my kupujeme u dobrého mäsiara) 4 stredné bobkové listy 20 ks celého čierneho korenia 1 väčšia cibuľa 2 veľmi štipľavé feferónky 2 papriky 7 dielov vody 3 diely octu 2 lyžičky soli 1 kryštálového cukru Postup: Špekačky olúpeme (lebo cez vrchnú šupku sa nálev nedostane), priečne rozrežeme. Na dno každého pohára dáme dva bobkové listy, korenie, rozkrojenú feferónku a časť pokrájanej cibule. Na to položíme jednu rozkrojenú špekačku, nasleduje cibuľa, paprika, opäť rozkrojená špekačka, cibuľa, paprika a takto pokračujeme. Do jedného…

Zobraziť viac