Pri liečbe reumatizmu je strava veľmi dôležitá
Tí, ktorí konzumujú pestrú stravu a dodržiavajú niektoré pravidlá, môžu priebeh choroby veľmi pozitívne ovplyvniť. Výskumy dokázali, že napríklad vegetariánska strava môže zmierniť príznaky reumatizmu (opuchy, zápaly, bolesť) približne po troch mesiacoch a ešte výraznejšie zlepšenie nastane po dvanástich mesiacoch. Doktorky Viery Máchovej sme sa opýtali, ako by mala vyzerať reumatická diéta?
Konzumujte menej kyseliny arachidónovej!
Je to mastná kyselina, ktorá vyvoláva v ľudskom tele zápalové procesy. Reumatici by mali dbať na to, aby túto mastnú kyselinu konzumovali čo najmenej. Obzvlášť bohaté sú vaječné žĺtky, bravčová masť, bravčová pečeň a samozrejme mäso a mäsové výrobky.
Jedzte viac rýb!
Nie všetky živočíšne tuky sú škodlivé. Takzvané omega-3 mastné kyseliny znižujú konverziu kyseliny arachidónovej na zápalové látky. Pravidelná konzumácia rýb najmä z chladných vôd má na túto chorobu priaznivý vplyv. Obzvlášť bohaté na omega-3 mastné kyseliny sú pstruhy, lososy, slede.
Viac ovocia a zeleniny!
Obsahujú veľa vitamínov a stopových prvkov. Niektoré z nich majú aj antioxidačný účinok, to znamená, že zachytávajú voľné radikály, ktoré poškodzujú kĺby pri reumatických ochoreniach. Preto by reumatici mali konzumovať dostatok vitamínu E a C a veľmi dôležitý je aj selén. Odporúčaná denná dávka pre ľudí s reumatizmom je oveľa vyššia ako pre zdravých ľudí, to znamená 400 mg denne (namiesto 14 – 15 mg) pre vitamín E, 200 mg (namiesto 100 mg) pre vitamín C a selén 0,2 mg (namiesto 0,05 mg).
Najlepší účinok dosiahnete konzumáciou čerstvej zeleniny a ovocia. Výživové doplnky sa odporúčajú iba vo výnimočných prípadoch. Výborným zdrojom selénu sú orechy, citrusové plody, paprika, kapusta, alebo brokolica. Vitamín E dodajú rastlinné oleje, ako napríklad slnečnicový, orechový alebo kukuričný.
Vzdajte sa alkoholu a nikotínu!
Fajčenie výrazne zvyšuje riziko reumatických ochorení a fajčiari reumatici potrebujú potom aj väčšie množstvo protizápalových liekov. To isté platí aj pre konzumentov alkoholu.
Zmena v strave by sa nemala obmedziť len na zníženie príjmu kyseliny arachidónovej. Dôležité je trvalé zníženie nadváhy, aby boľavé kĺby neboli ešte aj zaťažované nadbytočnými kilami.
Ilustračná foto Depositphotos.com