Aktuálne Zdravie 

Po avokáde a datliach banány najviac chránia naše srdce

Hippocrates, otec mediciny, veril, že telesné ochorenie má pôvod v zlom jedle. Ak je potrava prijímaná v harmónii s telesnými orgánmi, zdravie nie je ohrozené. Človek preplnený jedovatými odpadmi zle zvolených jedál – plných chemikálií – ktoré do tela nepatria, časom bude zápasiť s príznakmi chronických ochorení. Je dobré vedieť, že z hľadiska biochemického delíme potraviny na kyselinotvorné a zásadité. Medzi kyselinotvorné patria všetky druhy mäsa, vajcia, obilniny, čokoláda, káva, alkohol , živočíšne tuky …. Zdravie je možné dlhodobo si udržať ak v potrave budú prevládať zásadité potraviny. Medzi nich môžeme zaradiť hlavne všetky druhy surovej zeleniny a ovocia (napr. banány). Banány sú po jablkách najviac konzumovaným ovocím na svete .Slovo banán pochádza z arabčiny a v preklade znamená prst. Svojím obsahovým zložením dodáva organizmu energiu potrebnú pre vytrvalosť a silu . Azda i preto olympijský víťaz v behu na 100 metrov Linford Christie pred každým tréningom i pretekom raňajkuje banány. Tím indických vedcov z univerzity vo Varanosi sa pokúšal dokázať ich ochranný vplyv na sliznicu žalúdka. Skupinu myší kŕmili banánmi a následne ich vystavili pôsobeniu liekov poškodzujúcich žalúdočnú výstelku. V záveroch konštatujú, že banány majú na žalúdok ochranný vplyv – dobrá správa pre ľudí so žalúdočnými vredmi. Extra dávka draslíka ( 400mg/ 100gr) – po avokáde a datliach majú ho z ovocia najviac – chráni pred ochoreniami srdcového svalu. Banány svojím zásadotvorným účinkom alkalizujú krv čo pomáha odstráňovať nadbytočnú močovú, ktorá spôsobuje dnu. Vysoký obsah pektínov znižuje hladinu cholesterolu – stredne veľký banán obsahuje rovnaké množstvo pektínu ako stredne veľké jablko.

Text MUDr. Michal Slivka

Foto Pixabay

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články