Plnené kapustové listy – holúbky. Máme pre vás skvelý recept:
Plnený kapustný list
Ingrediencie:
- Hlávková kapusta
- Mleté bravčové mäso
- Ryža
- Vajcia
- Soľ
- Korenie (napr. mleté čierne korenie, mletá červená paprika)
- Kyslá kapusta
- Bobkové listy
- Zrnká celého korenia
- Olej alebo masť na zápražku
- Cibuľa
- Cesnak
- Múka
- Červená paprika mletá
- Smotana
Postup:
- Z hlávkovej kapusty vyrežte hlúb a dajte ju variť do osolenej vody. Varíme, až kým listy nezmäknú. Vychladnuté listy zbavte hrubej časti.
- Pripravte mäsovú zmes: zmiešajte mleté mäso, ryžu, vajcia, soľ, korenie a mletú červenú papriku.
- Do pripravených listov dajte trochu mäsovej zmesi a zrolujte ich. Nezabudnite, že plnka naberie na objeme vďaka ryži.
- Na dno hrnca (odporúčam s dvojitým dnom) rozložte kyslú kapustu. Na ňu poukladajte naplnené kapustné listy. Pridajte bobkové listy a zrnka celého korenia. Zalejte vodou a varíme 35 – 40 minút.
- Pripravte zápražku: olej alebo masť rozohrejte, pridajte pokrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Pridajte múku a červenú papriku mletú. Zápražku za stáleho miešania zalievajte vodou. Dochutíme korením a soľou.
- Po 35 – 40 minútach varenia holubkov vylejte zápražku do hrnca. Varíme ešte asi 10 až 15 minút a máme hotovo.
Tento tradičný slovenský recept na plnený kapustný list je výživný a chutný. Dobrú chuť!
Foto Marta Wencelová