Plnená syrová roláda – starý dobrý recept
Kedysi sme ju robili často. Potom nám boli vzácne rôzne talianske, francúzske, ši španielske špeciality a teraz sa radi vraciame k našim starým obľúbeným receptom.
Potrebujeme:
- 350 g tvrdého syra (eidam)
- 125 g masla
- 100 g šunky
- 1 syr v črievku
- 2 na tvrdo uvarené a postrúhané vajcia
- nakrájaná pažítka podľa chuti
- 100 g sterilizovanej kukurice
- 1 paprika nakrájana na kocky
- 100 g mäkkej, alebo suchej salámy
Postup:
Najskôr si pripravíme plnku. Zmiešame maslo so syrom, potom pridáme nastrúhané vajcia, pažítku, kukuricu, papriku, salámu nakrájanú na drobno a všetko dobre premiešame.
Podľa chuti osolíme. Tvrdý syr vložíme do mikroténového vrecka, uzavrieme a dvadsať minút varíme vo vode na miernom ohni.
Potom ho premiestnime na potravinovú fóliu a valčekom rozvaľkáme.
Ak sa trošku natrhne, ako mne, vôbec to nevadí. Na syr najskôr poukladáme šunku, potom potrieme plnkou a pomocou spodnej fólie zvinieme.
Ešte zavinieme do alobalu a uložíme aspoň na tri hodiny do chladničky, aby roláda stuhla.
Text a foto Alica Tóthová Tokarčíková, ktorá je autorkou skupiny Alica v krajine dobrého jedla.